Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
преосвященнійшого Михаїла, єпископа Луцького і Волинського,
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

1 січня 2009 р.

Єпископ Луцький і Волинський Михаїл. Світлина Сергія ДубинкиХристос народився! Дорогі брати і сестри!

Небо і земля сьогодні з’єдналися,
бо Христос народився; сьогодні
Бог на землю прийшов, і людина
піднялася до Неба...
(Стихира на літії)

Різдво Христове, яке ми відзначаємо, є найвеличнішим святом усього Християнства, а краще сказати – всього людства, бо Син Божий, Творець Усесвіту, став Людиною.

Боговтілення – це Божественна таємниця, яку людський розум не може збагнути. Ця велика таємниця сприймається тільки вірою. Син Божий Господь наш Ісус Христос народився від Пресвятої Діви Марії і став Людиною, щоб визволити нас від гріха і смерті. Визволення від гріха і смерті називається спасінням. Процес спасіння почався з Різдва Христового, продовжується нині, триватиме до другого пришестя Спасителя.

Церква Христова покликана здійснювати в земному житті наслідок Боговтілення. Спасіння треба розуміти як подолання в нас, людях, гріховних нахилів, як наше очищення до стану святості, як перемогу життя над смертю. Спасіння в такому розумінні не могло здійснитися людськими силами. Для цього потрібне було пришестя у світ Бога.

Син Божий став Людиною, щоб дарувати нам життя вічне. Людина назавжди залишилася б загиблою, якби Господь не подолав смерть. Господь прийшов у нашому тлінному тілі й оздоровив його Своїм Божеством, визволивши його від смерті.

Різдво Христове – це свято любові й миру. Що звело Бога з Небес на землю? Любов! Що змусило Творця Всесвіту ввійти в лоно Пречистої Діви Марії і народитися як Немовля від Свого ж творіння? Любов! Що привело безсмертного Бога до ганебної смерті на хресті? Любов! Святий Іоан Богослов свідчить: «Так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3:16).

Христос приніс на землю мир, а це означає, що ми, християни, повинні жити в мирі, бути однодумними у вірі й християнській любові як діти Єдиного Бога – брати і сестри у Христі.

Різдво Христове навіки з’єднало людину з Богом. Тому ми й виголошуємо: «З нами Бог!» Христос народився, щоб побудувати Царство Боже, тобто Царство духовне, де живуть любов, а не ненависть, правда, а не кривда, милосердя, а не жорстокість, мир, а не ворожнеча, святість, а не гріх. Син Божий втілився і зійшов на землю, щоб дарувати людям благодатні сили для боротьби з гріхом.

Дорогі брати і сестри! Православна Церква в усі часи закликала, що матеріальні цінності повинні підпорядковуватися духовним. Та навіть третє тисячоліття розпочалося в умовах, коли матеріальні цінності панують не лише в житті окремої людини, але і всієї цивілізації. Людство досягло великих успіхів у науці, технології і в усьому, що стосується матеріального  життя. Але яким жалюгідним стало життя духовне! Пороки опанували не тільки окремою людиною, а людством у цілому. Це навіть не потребує доказів, бо ми бачимо бездуховність на кожному кроці, щодня і всюди. І все це через те, що люди змінили спосіб життя: усе духовне стало другорядним, а матеріальні цінності покладено в основу життя. Тому і не дивно, що діти не шанують батьків, а матері кидають напризволяще своїх дітей. Причиною теперішньої світової фінансово-економічної кризи є криза духовна, жадоба наживи багатьох наших сучасників, нестримна погоня за матеріальними благами і забуття цінностей істинних, духовних. Єдиною розрадою в цьому є наша щира молитва. Закликаю всіх посилити свої благання до Господа Бога за припинення духовної та економічної кризи.

У це велике свято миру й любові подякуймо Творцеві за всі Його благодіяння, даровані нам торік, і просімо благословення Всевишнього на подальші наші труди в ім’я Єдиної Православної Церкви і розквіту української держави.

Щиросердечно вітаю всіх вас, дорогі браття і сестри, з Різдвяними святами і Новим 2009-м роком. Бажаю всім доброго здоров’я, Божої помочі у вашій повсякденній праці.

Вітаю з великим християнським торжеством голову Волинської обласної державної адміністрації Миколу Романюка, голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка, луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних  рад і весь депутатський корпус. Молитовно бажаю мудрості, єдності й допомоги Божої у служінні своєму народові.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос народився! Славімо Його!

З ласки Божої + Михаїл, єпископ Луцький і Волинський

01 січня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо