Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
високопреосвященнійшого Михаїла, архієпископа Луцького і Волинського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Володимир Боровиковський. Різдво Христове

Христос народився! Дорогі брати і сестри!

З нами Бог, розумійте, народи,
і покоряйтесь, бо з нами Бог.

Сьогодні свята Церква співає цю тріумфальну пісню пророка Ісаї, яку він написав більш як за 700 років перед приходом до нас Сина Божого у таїнстві Різдва.

Багато є у Христовій Церкві свят, і всі вони милі та радісні, але, без сумніву, одне із найрадісніших – Різдво. Адже Предвічний Бог прийшов до нас як мала Божа Дитина. І кожен із нас думками повертається у своє дитинство, пригадує Святий вечір, батьків і веселі колядки, що лунали у наших містах та селах.

Прийшовши у світ, Син Божий став Людиною, подібний до нас у всьому, крім гріха. Своїм народженням Господь визволив нас від гріха і смерті. У цьому полягає весь зміст і неоціненне значення Його приходу, оскільки душа не вмирає, а тіло воскресне незалежно від нашого бажання. Різдвом Христовим усім нам забезпечено вічність. Але якою буде для нас вічність, залежить від кожного особисто. Що ми оберемо тут, на землі, з тим і підемо у вічність. Оберемо Бога, добро і святість – будемо вічно блаженствувати в Царстві Божому, а якщо відмовимося від Бога, оберемо гріх і зло – будемо існувати у вічній темряві царства гріха.

Різдво Христове – це свято Божої любові, яке звіщає про те, що ми всі є дітьми Божими і спадкоємцями Його Небесного Царства. Бо на те став Ісус Христос Сином Людським, щоб ми змогли стати синами Божими. Ми зобов’язані наслідувати любов Христову до наших ближніх. «Це є заповідь Моя, щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас» (Ін. 15, 12). Без любові до ближнього християнин не може називати себе учнем Христовим. Небо – це місце вічної любові. До Неба всі ми покликані, бо Христос-Спаситель приготував там місце для нас (Ін. 14, 3). Ми дійсно потрапимо до Царства вічної любові, якщо тут, на землі, житимемо в мирі й любові з нашими ближніми.

«Небо і земля нині торжествують». Сьогодні радіють ангели на Небесах і люди на землі, приносячи пісню радості для новонародженого Христа. Тож з’єднаймося й ми з торжествуючим Небом своїми серцями і радісно прославляймо Господа.

Син Божий приніс на землю закон любові до ближнього, взаємного служіння одне одному, мирного співжиття. І якщо немає тепер повного миру серед людей, то це тому, що люди не виконують заповідей любові, правди і миру, не втілюють їх у життя.

Різдво Христове спонукає нас завжди обирати Бога і все світле, добре й вічне. Нехай Усевишній надихає нас на християнську любов, єдність і мир. Завжди молімося, щоби милосердний Господь зігрівав теплом наші домівки, зміцнював наше здоров’я, вселяв віру і любов у наші душі. Бо хто має любов, той сам стає джерелом правди і справедливості.

Народжений Спаситель сповістив людству, що земне життя – це сходинка до вічного життя. Віра в це благовістя дає натхнення людині на земні труди, допомагає їй переборювати життєві труднощі. Віра у жертовну любов Бога до Свого творіння, любов, що пройшла через прийняття людської плоті та хресну смерть, учення про Ісуса Христа, через Якого Бог навічно з’єднався зі створеною Ним людиною і підніс її до стану обоження, є найважливішою істиною Православ’я. Це основний догмат, спільний для всього християнського світу.

Невдовзі відбудуться в Україні президентські вибори. Від того, кого ми оберемо, багато в чому залежатиме подальший розвиток нашої держави. Молімося, щоб Господь Бог допоміг нам обрати достойного Президента – людину глибоко віруючу, високоосвічену, патріота своєї держави, яка всі зусилля спрямовувала б на добробут і розквіт свого народу.

Отож, приєднаймося до колядки, яка цими святковими днями лунає у наших храмах і домівках: «Глянь оком щирим, о Божий Сину, на нашу землю, на Україну, зішли їй з Неба дар превеликий, щоб Тя славили на вічні віки!»

Сердечно вітаю всіх вас, дорогі браття і сестри, з великим християнським святом і Новим 2010 роком. Бажаю всім доброго здоров’я, Божого благословення і помочі у вашій повсякденній праці.

Щиросердечно вітаю голову Волинської обласної державної адміністрації Миколу Романюка, голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка і весь депутатський корпус, луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад із Різдвяними та Новорічними святами і молитовно бажаю мудрості, єдності й допомоги Божої у служінні своєму народові.

Подякуймо Господеві нашому Ісусові Христу, Який народився у віфлеємських яслах, за Його благодіяння торік і просімо у молитвах благословення для нашої Церкви та миру й добробуту для Української держави.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами!

Христос народився! Славімо Його!

З ласки Божої + Михаїл, архієпископ Луцький і Волинський

23 грудня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо