Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

Звернення щодо Великого посту
до керівників області, міст, районів і сіл, засобів масової інформації, журналістів, працівників культури, власників та директорів розважальних закладів, місць громадського харчування та всіх православних

15 лютого православні християни вступають у Великий піст – період особливого настрою, час стримання і покаяння. Цей час вимагає обмеження не лише в харчуванні, а й у веселощах. Тому звертаємося до голів облдержадміністрації та обласної ради, керівників районів, міських і сільських голів із закликом не призначати на ці дні різноманітні творчі звіти і конкурси, розважальні концерти, усілякі забави, а до всіх християн – ігнорувати їх проведення.

Закликаємо директорів теле- і радіоорганізацій, журналістів максимально обмежити в ефірі розгульну музику, планувати стримані передачі. Це не означає, що мистецькі редакції не матимуть роботи. Великий піст – чудова пора для популяризації класики, сакрального мистецтва, глибоких джерел української культури, прощ, святих місць, життя угодників Божих, ревних християн.

У цей час храми вбрані в чорне, богослужіння постові, а за стінами церков – регіт, нестримні розваги. І щороку це влаштовують саме на Великий піст. Хіба це не святотатство, не знущання з українців, для яких віра завжди була понад усе? Це нищення нашого менталітету, нашої самобутності. Позбавмося врешті-решт цієї радянської спадщини! Українці здавна шанували Великий піст і його порушення вважали за гріх. Належне дотримання Великого посту – це і відродження давніх традицій нашого народу, і смирення перед Богом, через яке можемо сподіватися на Його ласку. Раз і назавжди відмовмося в цей період від веселощів, які можна влаштувати в інший час.

Закликаємо у закладах громадського харчування перенести рибні дні з вівторка і четверга на середу і п’ятницю, як це було заведено, поки традицію не відмінили більшовики.

Особливого смирення закликаємо дотримуватися під час Страсного тижня. Цього року Страждальний четвер припадає на так званий день сміху (1 квітня). У церквах читатимуть дванадцять страсних уривків із Євангелія на знак страждання і розп’яття Ісуса. Наступного дня – День похорону Спасителя. А поза храмами – сміх? Це насмішка над Христом, яку більше 70 років насаджував радянський режим. Це гріх, який волає до Небес. Закликаємо організаторів таких заходів не глумитися над почуттями вірян, над Самим Богом і перенести всі веселощі на інший час.

Тож присвятімо Великий піст Господу і хай Він усіх нас оберігає від зла.

+ Михаїл, архієпископ Луцький і Волинський, керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату

09 лютого 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо