Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

ЗАЯВА ПРЕС-СЛУЖБИ ЄПАРХІЇ

28 липня Православна Церква відзначає свято Рівноапостольного великого князя Володимира разом із державним Днем Хрещення Київської Русі-України (згідно з Указом Президента України). Цього ж дня Київський Патріархат святкує храмовий празник патріаршого Володимирського собору в Києві. Тож на запрошення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета щороку на святкування прибувають численні паломники з усіх регіонів України.

Цього року під час організації доїзду прочан на торжество до Києва у Волинській єпархії зіткнулися з численними перешкодами.

26–27 липня події розгорталися практично однаково у більшості деканатів (районів єпархії): до деканів, тобто благочинних, телефонували або приходили представники силових структур, найчастіше міліції, з питаннями, чи поїдуть паломники до Києва, чи вже замовлено транспорт, де саме замовлено і які номери транспортних засобів. Після такого опитування за півгодини-годину телефонували представники перевізників і, незважаючи на укладені договори, на проведену оплату, відмовлялися від перевезення. Офіційна мотивація – несправність транспортних засобів. Неофіційна – тиск з боку міліції, влади, транспортної інспекції (погрози правоохоронців відібрати ліцензії на перевезення та створити інші перешкоди в подальшій діяльності).

Ці випадки зафіксовано в деканатах:
  • Володимирському районному – перешкоджає місцева влада, відмовився перевізник;
  • Горохівському – перешкоджають працівники райвідділу міліції, відмовився перевізник;
  • Ковельському міському – перешкоджають працівники райвідділу міліції, відмовився перевізник;
  • Ковельському районному – перешкоджає начальник районного відділу ДАІ Селівончик А. М., відмовився перевізник;
  • Локачинському – перешкоджають заступник начальника райвідділу міліції, працівник СБУ, відмовився перевізник;
  • Луцькому міському – перешкоджають заступники начальника УМВС в області, відмовилися численні перевізники;
  • Луцькому районному – перешкоджають старший інспектор Онищук, інспектори Чечель і Харитонюк, відмовився перевізник;
  • Нововолинському – перешкоджають працівники райвідділу міліції;
  • Турійському – перешкоджає працівник райвідділу Віталій Степанюк.
Така раптова увага працівників УМВС у Волинській області, Територіального управління Головавтотрансінспекції у Волинській області до стану транспортних засобів, до документального оформлення перевезень проявилась як система, що стосувалася виключно паломництва на Київ до Дня Хрещення Київської Русі-України.

Намагання зірвати прощу проявлялося в різних формах: від суто «дружніх» порад («Та вас же далі Житомира не пропустять, що ж ви будете вночі на трасі робити?») до того, що сталося в Горохівському, Ковельському деканатах (укладені та оплачені договори було розірвано перевізниками за 20 годин до виконання перевезень після погроз правоохоронних органів).

Такі факти свавілля і беззаконня вимагають належної оцінки, оскільки ми розцінюємо їх як системне порушення основних прав і свобод людини, закріплених у Конституції України, а саме:
  • права на вільне пересування, гарантованого ст. 33 Конституції України: «Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування»;
  • права на свободу віросповідання, гарантованого ст. 35: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію ..., безперешкодно відправляти ... колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність».
Окремої уваги заслуговують і факти тиску на священнослужителів з боку правоохоронних органів: вимога (!) міліціонерів підписати «Застереження про ознайомлення з правовими нормами щодо організації порядку проведення мирних зібрань громадян», у якому наведено лише статті Адміністративного та Кримінального кодексів України, де зазначено відповідальність за правопорушення та злочини (!) під час проведення масових заходів. Виникають закономірні запитання: чи священики є найбільшою загрозою суспільному спокою? Чи законно вчиняють ті, хто покликаний закон охороняти? Тут відповідає інша важлива стаття Конституції, 19-та, згідно з якою «ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством», й «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Управління Волинської єпархії Київського Патріархату звертається із відповідними заявами до УМВС, Прокуратури Волинської обл. та Служби безпеки України по Волинської області, в яких вимагає: надати детальні пояснення щодо перешкоджання організації та доїзду духовенству й вірним у Київ, дати оцінку законності дій представників правоохоронних органів та Територіального управління Головавтотрансінспекції у Волинській області, звільнити винних працівників, притягнути винних у порушенні Конституції України до кримінальної відповідальності.

Крім цього архієпископ Луцький і Волинський Михаїл звертається з проханням до облдержадміністрації та облради з проханням надати пояснення щодо вищезазначених порушень, дати належну оцінку незаконним діям представників правоохоронних органів та Територіального управління Головавтотрансінспекції у Волинській обл., притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні прав і свобод людини аж до звільнення з займаних посад.

Разом із тим, владика нагадує усім представникам влади: «Єдиним джерелом влади в Україні є народ» (ст. 4 Конституції), а головний обов’язок держави – «утвердження і забезпечення прав і свобод людини» (ст. 3 Конституції). Представники влади грубо знехтували правами і свободами платників податків, які обирають і утримують цю саму владу.

Незважаючи на перешкоди, більш як 260 священиків та понад 500 парафіян усе ж потрапили на святкування до столиці, де молилися, зокрема, «за владу і військо». Діючи за настановою Христа молитися за ворогів і гонителів, 1 серпня, після недільної Божественної Літургії, в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці архієпископом Михаїлом було відслужено молебень за здоров’я всіх тих, хто перешкоджав представникам Київського Патріархату потрапити на богослужіння до Києва.
02 серпня 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо