Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
високопреосвященнійшого Михаїла, архієпископа Луцького і Волинського,
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос воскрес!
Дорогі брати і сестри!

Воскресіння Христове – найвеличніше торжество Церкви Христової, тому воно відзначається особливою урочистістю і святістю. Воно є найсильнішим свідченням Божества Ісуса Христа, істинності Його вчення, спасенності Його смерті та величі Його благодатних дарів. Якщо Христос воістину воскрес із мертвих, то це означає, що Він – Син Божий, істинний Бог наш і Спаситель. Значить, у Нього треба вірувати, покладати на Нього всі свої надії, любити Його всім серцем. Якщо Христос воістину воскрес, то це означає, що наша християнська віра – істинна і свята. Значить, і всі Його слова, все Його вчення і всі Його заповіді також істинні й незмінні. Нам залишається без усякого сумніву завжди перебувати у цій святій вірі, виконувати заповіді Божі й таким чином надійно іти шляхом спасіння у цьому житті.

Першим словом воскреслого Ісуса Христа було «Радуйтеся!». І це не тільки тому, що вірні побачили живим свого Вчителя, а тому, що була переможена смерть у людській природі. В особі воскреслого Спасителя людська природа визволилася від гріха і смерті. Звістка про Воскресіння Христа і донині така сама радісна, так само переповнює наші серця духовною втіхою. Воскресіння Христове є наріжним каменем Християнства, і Християнства без віри у воскресіння немає й не може бути, це – основа нашої віри.

Торжество Воскресіння Христового є і власним нашим торжеством. За словами апостола Павла, як в Адамі всі ми вмираємо, так у Христі всі оживемо (див.: 1 Кор. 15:22) у загальному воскресіння. Унаслідок такої надзвичайної важливості Воскресіння Христового свято це за своїм достоїнством перевищує всі інші християнські події. Це – торжество із торжеств.

Якщо Христос воскрес, це значить, що маємо надію на життя вічне. Апостол Павло говорить: «Той, Хто воскресив Господа Ісуса, воскресить через Ісуса і нас» (2 Кор. 4:14) для життя вічного.

Ми повинні безмежно дякувати Богові за те, що Він Своїм воскресінням із мертвих утверджує в нас віру в наше безсмертя і в майбутнє воскресіння. Якщо нам відомо, що і після смерті будемо жити, а в призначений Богом час воскреснемо, то повинні скласти правдивий погляд на наше життя і на наше призначення. Якщо людина безсмертна, і свого часу її померле тіло воскресне, тоді для кожного із нас стає зрозумілою мета нашого земного життя: воно є підготовкою до життя вічного. Надія на Бога, на Його любов, на Божу правду, на вічне життя дає нам благодатну силу перемагати всі труднощі, всі страждання – постійних супутників кожної людини. Якщо наша душа безсмертна, а померле тіло воскресне, то ми не даремно працюємо і чинимо добро. Наші діла підуть за нами у вічність. Там ми одержимо нагороду за подвиги на землі. Якщо є воскресіння мертвих, то ми не повинні нарікати на скорботи, що випадають нам, бо знаємо: настане час, коли ті, що плачуть, утішаться, а той, хто перетерпить усе до кінця, – спасеться. Якщо є воскресіння, то не треба скаржитися на коротке земне життя, слід без страху дивитися на свою смерть, бо за гробом відкривається інше життя – блаженне й безконечне.

Переважна більшість людей, тут, на землі, не думає про вічність. Вони присвячують себе тимчасовому, земному, забуваючи про своє вічне призначення. Але християни, які є такими не за назвою, а за життям, відчувають потребу вічного життя своєю природою і серцем, а розумом усвідомлюють силу Воскресіння Христового. Серед мінливої земної суєти славне Воскресіння Ісуса Христа дарує душі християнина велику втіху й відраду.

Маючи вічне майбутнє й радіючи з цього, ми не повинні забувати і про таке: воскреснуть усі – і мертві, і живі, але доля всіх буде різною. Одні блаженствуватимуть у славі Божій, а інші страждатимуть у царстві зла. Кожна людина вільно на землі обирає своє вічне життя.

Дорогі браття й сестри! У цей святковий великодній час від усієї душі вітаю вас зі святом Воскресіння Христового. Бажаю вам родинного щастя, доброго здоров’я і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Христа. Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації Бориса Клімчука, голову Волинської обласної ради Володимира Войтовича, луцького міського голову Миколу Романюка, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю благословення Божого, мудрості й терпіння у служінні Богу і своєму народові.

Господь Ісус Христос у цей складний для України час нехай береже нас у мирі, єдності й любові та благословить український народ.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

З ласки Божої + Михаїл, архієпископ Луцький і Волинський

18 квітня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо