Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
високопреосвященнійшого Михаїла, митрополита Луцького і Волинського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос народився!
Дорогі брати й сестри!

...Я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому
народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь.
Лк. 2:10–11

Що це за радість, про яку благовістить ангел небесний? Ця радість пов’язана з величною подією людства – Різдвом Ісуса Христа, Якого очікували ще патріархи, царі, старозавітні пророки. У цій чудовій події міститься радість не лише одного юдейського народу, серед якого народився Христос, але для всіх племен і народів світу.

Різдво Христове – це свято Божої любові, яке звіщає про те, що ми всі є дітьми Божими і спадкоємцями Його Небесного Царства. Бо на те став Ісус Сином Людським, щоб ми змогли стати Синами Божими.

Щороку, святкуючи Різдво Христове, свята Церква нагадує нам про те, що Бог не залишив і тепер не залишає світ у цілому та кожну людину зокрема без своєї любові й опіки. Свято Різдва Христового повинно зміцнювати у наших серцях переконання: «так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3:16).

Однак, одержавши безсмертя, ми все ще прагнемо знайти щастя і сенс життя в речах тлінних. Христос навчав, що істинна мета земного життя людини не на землі, а на Небі, і що тимчасове слід розцінювати через вічне, духовне. Він не лише сказав, а й показав на Собі, що наша земна мандрівка починається колискою і закінчується могилою, між першим та останнім є скорботи і радощі, однак по смерті нам приготовано воскресіння й вічне життя.

Різдво Христове знову нагадує нам, що до нас завітав Син Божий, Спаситель світу. Він одродив у нас гідність людини, створеної на образ і подобу Божу (Бут. 1:26). Він приніс нам світло Божої правди, тобто світло святої віри, та обдарував нас новим, християнським життям – запорукою майбутнього вічного життя і щастя у Небі. Тому різдвяної пори ми так радісно вітаємо свого Спасителя зворушливим співом наших прадавніх колядок, поспішаємо до наших святково прибраних церков, щоби при яслах, біля стіп Богодитяти скласти наші покаянням очищені серця, переповнені живою вірою, відновленою надією та вдячною любов’ю.

Боговтілення – це Божественна таємниця, яку людським розумом годі збагнути. Ця велика таємниця сприймається тільки вірою. Син Божий Господь наш Ісус Христос народився від Пресвятої Діви Марії та став Людиною, щоб визволити нас від гріха і смерті. Визволення від гріха і смерті називається спасінням. Процес спасіння почався від Різдва Христового, продовжується нині, триватиме до другого пришестя Спасителя.

Церква покликана здійснювати в земному житті наслідок Боговтілення. Спасіння треба розуміти як подолання в нас, людях, гріховних нахилів, як наше очищення до стану святості, як перемогу життя над смертю. Спасіння в такому розумінні не могло здійснитися людськими силами. Для цього потрібне було пришестя у світ Творця.

Цими святковими днями так і хочеться серцем та вустами повторювати ангельську пісню: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2:14). Разом з ангелами ми урочисто прославляємо Господа за Його безмежну любов, за принесену Ним на землю радість. Бажаючи поділитись нею зі своїми ближніми, захоплено вітаємо один одного: «Христос народився!» І вдячне серце кожного християнина радісно відповідає: «Славімо Його!» Тож славмо нашого Небесного Спасителя, Який є джерелом цієї радості.

Різдво Христове спонукає нас завжди обирати Бога і все світле, добре й вічне. Нехай Усевишній надихає нас на християнську любов, єдність і мир. Завжди молімося, щоб милосердний Господь зігрівав теплом наші домівки, зміцнював наше здоров’я, вселяв віру і любов у наші душі. Адже воістину: хто має любов, той сам стає джерелом правди і справедливості.

У цей святковий день Різдва Христового сердечно вітаю всіх вас, дорогі браття й сестри, з великим релігійним святом і Новим 2013 роком. Бажаю доброго здоров’я, Божого благословення і помочі у вашій повсякденній праці.

Щиросердечно  вітаю  голову  Волинської  обласної  державної адміністрації Бориса Клімчука, голову Волинської обласної ради Володимира Войтовича, луцького міського голову Миколу Романюка, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад із Різдвяними та новорічними святами і молитовно бажаю мудрості, патріотизму, єдності й допомоги Божої у служінні народові.

Подякуймо Ісусові Христу, Який народився у вифлиємських яслах, за Його благодіяння торік і просімо в Нього благословення, миру, добробуту й злагоди нашій Православній Церкві та матері Україні на рік новий.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами!

Христос народився! Славімо Його!

З ласки Божої + Михаїл, митрополит Луцький і Волинський

02 січня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо