Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Христос воскрес!
Дорогі брати і сестри!

Воскресіння Твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах, і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе славити.

Сьогодні, в цей світлий і радісний день, з уст усіх віруючих християн звучить дороге нашому серцю – ХРИСТОС ВОСКРЕС! Які величні та змістовні ці слова, який безмірно глибокий богословський зміст стоїть за цим коротким привітанням, що його з натхненням повторюємо безліч разів пасхальними днями! У них зосереджено сутність нашої віри, сенс нашого життя. Без віри у воскресіння нема Християнства. Ці слова нагадують нам про наше воскресіння в день великого і славного Другого Пришестя Спасителя. Вони випромінюють дивовижну силу, яка пронизує все наше єство. Вони кличуть нас до життя вічного, переконують нас, що мусимо вмерти для гріха, щоб сказати разом з апостолом: «вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2:20).

Яким чином сталась ця подія? Євангелісти нічого не говорять про це, бо ніхто з них не бачив, як воскрес Господь і як Він вийшов із гробу. Воскресіння Христове, подібно до народження Його від Діви, залишається таїною. «Не зрозуміли, як Ти втілився, безтілесні Твої ангели, не почули, коли Ти воскрес, воїни, що Тебе пильнували», – співає свята Церква.

Ми бачимо воскресіння Христове не тільки очима віри, але й очима апостолів та жінок-мироносиць. Господь через тих, хто Його бачив, залишив свідчення істини Свого воскресіння. Бувши очевидцями, апостоли записали в Євангеліях і Посланнях про явлення воскреслого Христа, і радість бачення Його через Писання дійшла й до нас.

Минуло двадцять століть із того часу як радість воскресіння Христового осяяла світ. Відтоді ця благодатна вістка радості, миру й любові передається з уст в уста, від покоління до покоління і ніщо не може затьмарити її величі.

Воскресіння Христове – найвеличніше торжество Церкви Христової, воно є найсильнішим свідченням Божества Ісуса Христа, істинності Його вчення, спасенності Його смерті. Якщо Христос воістину воскрес із мертвих, то це означає, що Він – Син Божий, істинний Бог наш і Спаситель.

Пасха – це свято перемоги життя над смертю, добра над злом. Усевишній закликає кожного з нас до духовного вдосконалення, до боротьби зі злом у самих собі. Гріх не повинен володіти нашою природою, тому що ми покликані до святості, до Богоуподібнення за благодаттю. Ми повинні, подібно до апостолів, свідчити істину Воскресіння своїм життям і нести цю благу вістку всьому світові. У наш непростий час тільки ця блага вістка про Воскресіння Христове здатна зміцнити наше терпіння, внести в життя суспільства злагоду, примирити ворогуючих, об’єднати розділених.

Щоби звершити спасіння, Бог із великої Своєї любові приніс у жертву Самого Себе. Він перетерпів великі страждання, хресну смерть і воскрес на третій день. Тому для християн немає святішої істини, як істина Воскресіння Спасителя.

Воскресіння Христове є запорукою передвіщеного Господом загального воскресіння мертвих. Тіла померлих людей знову з’єднаються з душами своїми, оживуть і будуть досконалими, духовними, як Тіло Христове після воскресіння, і безсмертними. Усе це станеться всемогутньою силою Божою.

Загальне воскресіння – майбутня дія Творця. Але після воскресіння Христа ті, що завершили земну путь у вірі й надії на Божу милість, не сходять до пекла, а йдуть до Царства Небесного, де нема ні скорботи, ні страждань, а вічне блаженне життя.

Ми віримо, що Ісус Христос не тільки наш Божественний Учитель, Він – Бог усемогутній, Який силою Свого Божества воскрес із гробу. Воскресіння Христове – це найвище з чудес, які творив Господь у дні Свого земного подвигу. Як нам сьогодні не радіти і не дякувати Предвічному за Його велику й жертовну любов до нас, грішних. Адже любов Всеблагого відродила нас для життя вічного.

Дорогі браття й сестри! Від усієї душі вітаю вас зі святом Воскресіння Христового. Бажаю вам родинного щастя, доброго здоров’я і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Христа.

Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації Бориса Клімчука, голову Волинської обласної ради Володимира Войтовича, луцького міського голову Миколу Романюка, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю благословення Творця, мудрості й терпіння у служінні Богу і своєму народові.

Всевишній у цей непростий час нехай береже нас у мирі, єдності й любові та благословить український народ.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

З ласки Божої + Михаїл, митрополит Луцький і Волинський

25 квітня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо