Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ЄПИСКОПА МИХАЇЛА МИТРОПОЛИТОВІ НИФОНТУ

20 березня 2007 р.

Прес-служба єпархії оприлюднила відкритий лист єпископа Луцького і Волинського Михаїла митрополитові Луцькому і Волинському УПЦ МП Нифонтові. Нижче подаємо повний текст документа.

 

Ваше Високопреосвященство!

15 березня Ви провели прес-конференцію як реакцію на Волинський церковно-громадський форум «За Єдину Помісну Українську Православну Церкву». Ми дуже раді, що цей захід спонукав Вас ще раз висловити своє ставлення щодо об’єднання українського Православ’я. Як позитив сприймаємо й Ваше прагнення до автокефалії УПЦ та бажання обговорювати з нами шляхи подолання розділення. Проте Ви, на жаль, неправильно сприйняли ідею Форуму.

1. Неправда, що Форум – «антицерковний політичний захід». Так, політики не повинні втручатися у справи Церкви, зокрема, в такі церковні питання, як відправа Богослужінь, звершення таїнств, проповідь Слова Божого тощо. Але – укотре підкреслюємо – вони можуть і повинні долучатися до подолання негативних процесів, коли політики іншої держави через Церкву досягають далеко не духовних цілей, коли розділення Церкви - це загроза національної єдності та державної цілісності й безпеки.

Вам відомо, що Вселенське Православ’я, чітко не врегулювавши правил утворення нових автокефалій, віддало ці процеси політичній кон’юнктурі. Вам відомо, що здебільшого Церкви-Матері, порушуючи канони, керуючись зовсім не принципами братської любові, роблять усе можливе, аби не надавати автокефалію Церквам на території новоутворених країн, спокушаючи на самопроголошення адміністративно-церковної незалежності. Зрештою, Вам відомий «канонічний шлях утворення автокефалії» Грузинської, Болгарської, Сербської, Російської, Елладської, Албанської, Польської Церков. І благі наміри політиків щодо автокефалій чи інших церковних справ достойно відзначалися Церквами, адже мало хто нині засуджує діяльність таких відомих політиків, як Рівноапостольні Константин, Олена, Володимир, король Сербії Стефан VI Душан, цар Московії Борис Годунов та інші.

2. Неправда, що на Форумі «загострювали міжконфесійну ситуацію і ображали ієрархів УПЦ МП». Людину ніхто не може образити більше, ніж вона сама себе ображає власними висловами та вчинками. Так, учасники намагалися з’ясувати, хто і з яких причин перешкоджає подоланню розділення. І Ви на прес-конференції підтвердили, що такими є частина ієрархів УПЦ МП. Знаючи ж, що Ви не належите до них, ми запросили Вас до участі в Форумі, де Ви вільно могли виступити. І це також є підтвердженням наших благих намірів щодо об’єднання. Заради нього ми прагнемо забути образи й звинувачення в неканонічності, безблагодатності, заліковуємо рани наших вірян, яким Ваше духовенство нав’язувало перехрещування, перевінчання, перезахоронення та інші неправославні дії.

3. Неправда, що ми не бажаємо з Вами спілкуватися. Адже неодноразово запрошували (на відміну від Вас) на наші заходи. Укотре заявляємо, що готові невідкладно зустрітися з Вашим Високопреосвященством, обговорити наболіле й порозумітися. Ми готові до будь-якого формату зустрічі, у будь-якому запропонованому Вами місці. Готові сприяти у створенні між’єпархіальної комісії, яка працюватиме над пошуком точок дотику наших юрисдикцій і шляхів для об’єднання, обговорювати проблеми за круглим столом. Переконані, що спільними зусиллями ми цілком спроможні «з низів» показати Україні приклад єднання православних українців.

З братською любов’ю у Христі,
+ Михаїл, єпископ Луцький і Волинський

20 березня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо