Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Послання

Різдвяне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Різдво Христове

Христос народився!
Дорогі брати й сестри!

Христос рождається – славіте!
Христос із неба – зустрічайте!
Христос на землі – величайте!
Ірмос канону Різдва Христового

Як завжди, з великою радістю і духовним піднесенням відзначає свята Церква Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Через безмежну Божественну любов заради нас, людей, і заради нашого вічного спасіння народився на землі Син Божий. У цій, на перший погляд, дивній, але священній події відкрилася світу велика тайна благочестя: «Бог явився у плоті» (1 Тим. 3:16) і нам, людям, послано «дар Божий – життя вічне у Христі Ісусі, Господі нашому» (Рим. 6:23).

Подія Різдва Христового становила і становить незбагненну таїну не тільки для людей, але й для ангелів. Однак через нашу віру вона відкриває кожному, що з нами Бог і ми з Богом.

Різдво Христове знову нагадує нам, що до нас завітав Син Божий, Спаситель світу. Він відродив у нас гідність людини, створеної на образ і подобу Божу (Бут. 1:26). Він приніс нам світло Божої правди, тобто світло святої віри, та обдарував нас новим, християнським життям, яке є запорукою нашого майбутнього вічного життя і щастя в Небі. Тому різдвяної пори так радісно вітаємо свого Спасителя зворушливим співом прадавніх колядок, поспішаємо до святково прибраних церков, щоб при яслах, біля стіп Богодитяти, скласти наші покаянням очищені серця, переповнені живою вірою, відновленою надією та вдячною любов’ю.

Різдво Христове навіки з’єднало людину зі Всевишнім. Син Божий просвітив затьмарений людський розум світлом істини, дарував людям благодатні сили для боротьби з гріхом, пробудив у їхній совісті Божественну істину. Він і тепер взиває до нас: «Люди, любіть один одного, як Я полюбив вас».

Різдво Христове – це свято любові й миру. Прагнення миру завжди хвилювало і хвилює все людство. Де і в Кого шукати нам цього миру, навчає апостол Павло: Христос «є мир наш» (Еф. 2:14). Це Він, оспіваний ангелами в різдвяну ніч, приніс на землю благословенний мир для людей доброї волі. Спаситель прийшов на землю, щоб усім благовістити Своє небесне вчення, щоб з усіх людей створити одне стадо Своє, одну Церкву.

Здавалося б, тепер, із пришестям Христа, Який приніс на землю мир і любов, повинна змовкнути людська злоба. Але, як бачимо, вона не знає ні часу, ні меж. Навпаки, немов глузуючи і знеславлюючи любов Божу, вона саме тепер найбільше проявляється.

Дорогі браття і сестри! Всі ми з вами стоїмо перед важливим вибором, від якого залежатиме доля нашої держави. Церква молиться і закликає сьогодні усіх не тільки висловлювати свої думки, але й молитися, просити в Бога мудрості у прийнятті відповідних рішень щодо євроінтеграції України, тому що тільки Господь може нам у цьому допомогти. Усе, що на благо людей, Творець визначає правильним та корисним, і це має бути підтримано.

Церква не може стояти осторонь того, що відбувається в суспільстві. Вона засуджує насильницькі дії – і тих людей, які порушили закон, перевищили владу, і тих, що закликали до насильства. Ми закликаємо усіх до миру, до любові, до порозуміння і взаємного прощення, а свої внутрішні переконання відстоювати в межах чинного законодавства. Господь дає нам свободу вибору і свободу як таку. Нею треба скористатися вдало і правильно. Ніхто не може забороняти свободу, але – свободу в межах Заповідей Божих.

Незважаючи на перешкоди, немає сумніву, що майбутнє України – в колі європейських держав, і що ми, українці, на своїй землі заслуговуємо жити краще. Тож наша духовна дорога – до Бога, а земна – у Європу. Святкуючи прихід на землю Сина Божого Ісуса Христа, просімо Спасителя, щоб ця мрія здійснилася.

«Небо і земля нині торжествують». Сьогодні радіють ангели на Небесах і люди на землі, приносячи пісню радості для новонародженого Христа. Тож з’єднаймося і ми з торжествуючим Небом і радісно прославляймо Господа.

Сердечно вітаю всіх волинян із цим великим та радісним християнським святом – Різдвом Христовим і з Новим 2014 роком. Бажаю всім доброго здоров’я, надії, віри та Божого благословення на краще майбутнє України. А світло віфлеємської зірки нехай завжди просвітлює наші серця, щоб ніяка темрява не торкнулася наших безсмертних душ.

Щиросердечно вітаю владу всіх рівнів із різдвяними та новорічними святами. Молитовно бажаю єдності, мудрості у цей відповідальний для держави час.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами!

Христос народився! Славімо Його!

З ласки Божої
+ Михаїл, митрополит Луцький і Волинський

24 грудня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо