Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

Спільне звернення Управління Волинської єпархії УПЦ КП та Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області до парафіян Волинської області

Управління ДСНС України у Волинській області та Українська Православна Церква Київського Патріархату усвідомлюють, що в області склалася вкрай напружена ситуація із пожежами та загибеллю людей на них. Культові споруди є об’єктами з масовим перебуванням людей і належать до пожежонебезпечних будівель. Ці споруди зазвичай становлять історичну, культурну, архітектурну та духовну цінність. Особливостями пожежної небезпеки культових споруд є те, що в них використовується відкритий вогонь: свічки та світильники, а також є підземні приміщення із складним плануванням, без систем вентиляції. Крім цього, стародавні культові споруди переважно зведені з використанням дерев’яних матеріалів. Пожежі, що виникають у таких спорудах, є резонансними, завдають як матеріальних, так і великих моральних збитків державі та суспільству.

На території Волинської області в період з 2012 по 2014 рр. в культових спорудах виникло 6 пожеж (у 2012 – 4 пожежі, в 2013 – 1 пожежа та у 2014 році – одна), прямі збитки від них склали 431 тис. грн., побічні – 521 тис. 850 грн., внаслідок яких знищено та частково пошкоджено 6 будівель. Всередньому, щодоби на Волині виникає три-чотири пожежі, майже щотижня у вогні гине людина, а понад 80 відсотків від загальної кількості пожеж трапляється у житловому секторі.

Необережне поводження з вогнем є основною причиною виникнення пожеж. Дуже часто необачність, необережність, легковажне ставлення до простих правил безпеки має трагічні наслідки. Хоча люди, у своїй більшості, розуміють, що вогонь при недотриманні заходів безпеки може призвести до непоправного. Але все ж таки необґрунтовано надіються, що з ними такого не трапиться.

Вогняна, стихія безжалісна, вона знищує все на своєму шляху: будь-то будинок, споруда, пам’ятка архітектури, храм, що має велику історичну та духовну цінність.

Проблема забезпечення комфортного проживання людей, їхньої безпеки у сучасному світі з кожним днем стає все більш актуальною. Берегти не тільки своє життя, а й життя оточуючих, навколишнє середовище, матеріальні блага від смертельного вогню та інших природних та техногенних катастроф – обов’язок кожного громадянина, такий же святий, як перед рідною матір’ю і дітьми, так перед Богом і Батьківщиною. Чинити наругу над плодами безперервної праці багатьох поколінь – є великий гріх перед Господом. Тому кожен з нас повинен зробити все можливе, аби вогонь не перетворив за лічені хвилини ці надбання на згарище. Найчастіше жертвами вогню стають люди похилого віку, самотні громадяни, інваліди, які за умов нелегкого життя та певних труднощів залишаються найбільш незахищеними. Тому всім оточуючим необхідно приділити їм більше уваги, зважати на їх слабкості, не дати можливості зробити невірний крок.

Сьогодні Українська Православна Церква Київського Патріархату проводить велику роботу з виховання у населення високих моральних якостей, законослухняності і поваги до державних інституцій. Відтак, констатуємо, що об’єднавши зусилля Служби порятунку «101» та Церкви, ми зможемо значно підвищити рівень обізнаності населення з правил безпеки життєдіяльності, вплинути на свідомість кожного громадянина, а значить не тільки попередити та застерегти трагедіям, що виникають внаслідок необережного поводження з вогнем волинян.

Управління ДСНС України у Волинській області та Управління Волинської Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату звертаються до священнослужителів області: дотримуйтесь правил пожежної безпеки у релігійних закладах, будьте обережні при користуванні відкритим вогнем, по закінченню Богослужіння вимикайте електричні прилади. Постійно слідкуйте за справністю електричних мереж, забезпечте наявність в храмах достатньої кількості сертифікованих вогнегасників.

Окремо звертаємося до духовенства, як до обраних Богом: Ви знаєте слова, продиктовані Всевишнім, якими можна вплинути на свідомість людини, аби вона не чинила гріхів, тож навчайте своїх парафіян бути завжди обачними, уважними до власної безпеки та безпеки ближнього свого. Застерігайте прихожан від необережного поводження з вогнем, наголошуйте на дотриманні правил пожежної безпеки як в храмах, так і в побуті.

Впевнені, що від Вашого слова сьогодні залежить і збереження релігійних закладів, і життя волинян. Адже дорога до храму – це дорога віри і добра, тож хай вона буде безпечною для людей, не затьмареною димом пожеж, дорогою світла.

Ще раз звертаємось до всіх громадян Волині: будьте вкрай обережні у поводженні з вогнем, дотримуйтесь правил безпеки для власного блага. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом – людське життя!

Керуючий Волинською єпархією УПЦ КП митрополит Луцький і Волинський МихаїлНачальник управління ДСНС України у Волинській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук
18 березня 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо