Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
преосвященнійшого Михаїла, єпископа Луцького і Волинського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Різдво ХристовеХристос народився! Дорогі брати і сестри!

«Нині все сповнилося радістю: Христос народився від Діви» (стихира на Різдво Христове). Такими богонатхненними словами закликає нас свята Христова Церква зустрічати Різдво Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. Цю надзвичайну подію щороку ми святкуємо з великою радістю та духовним піднесенням. Бо немає більшої радості, як жити з Богом і насолоджуватися Його вічною славою і благодаттю.

Народження Сина Божого – велика і незбагненна таїна, недосяжна не тільки для людей, а й для ангелів, бо й ангели дивуються, як Невидимий став Видимим, Неосяжний став Осяжним, Безтілесний став Тілесним (1 Тим. 3:16). Цю священну й таємничу подію свята Церква оспівує такими словами: «Сьогодні Христос народжується у Вифлиємі від Діви; сьогодні Безпочатковий починається і Слово втілюється, небесні сили радуються і земля з людьми веселиться; волхви дари приносять, пастухи про чудо повідають, а ми повсякчасно виголошуймо: „Слава Богові на Небі й на землі спокій, над людьми Боже змилування“» (стихира свята). Хоч таїна Боговтілення недосяжна для людського розуму, але вона відкриває кожному віруючому серцю, що з нами Бог і ми з Богом.

Різдво прямо стосується  нашого життя, стосується кожного з нас, тому що воно належить до основ християнської віри. Син Божий дійсно став Людиною, подібною до нас в усьому, крім гріха. У Символі віри ми сповідуємо: «Вірую ... в Сина Божого, Єдинородного, що ... для нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов з Небес і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став Чоловіком». У це треба вірити; тому ми і називаємося віруючими, що віримо Богові.

Прихід у світ Христа – це свято Божої любові. Адже з любові Бог вирішив стати Людиною: з любові «Бог предвічний народився», «щоб спасти люд Свій весь». І з любові до нас Він переніс великі страждання. Тому вифлиємська стаєнка стала могутнім символом безконечної Божої любові до людського роду.

Ми зобов’язані наслідувати любов Христову до наших ближніх. «Це є  заповідь Моя, щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас» (Йоан. 15:12). Без любові до ближнього християнин не може називати себе учнем Христовим. Небо є місцем вічної любові. До Неба всі ми покликані, бо Христос-Спаситель приготував там місце для нас (Йоан. 14:3). Ми дійсно потрапимо до Царства вічної любові, якщо тут, на землі, житимемо в мирі й любові з нашими ближніми.

Різдво Христове знову нагадує нам, що до нас прийшов Син Божий, Спаситель світу. Він відродив у нас гідність людини, створеної на образ і подобу Божу (Бут. 1:26). Він приніс нам світло Божої правди, тобто світло святої віри, та обдарував нас новим, християнським життям, яке є запорукою нашого майбутнього вічного життя і щастя в Небі. Тому  різдвяної пори ми так радісно вітаємо свого Спасителя зворушливим співом наших прадавніх колядок, поспішаємо до наших святково прибраних церков, щоб при яслах, біля стіп Богодитяти, скласти наші покаянням очищені серця, переповнені живою вірою, відновленою надією та вдячною любов’ю.

Бажаючи поділитись душевною радістю зі своїми ближніми, ми із захопленням вітаємо один одного: «Христос рождається!» А вдячне серце кожного християнина радісно відповідає: «Славімо Його!» Тож славімо нашого Небесного Спасителя, Який є джерелом нашої невимовної радості. Нехай свято Різдва Христового, коли Небо єднається і торжествує із землею, зміцнить духовну єдність усіх нас навколо нашого древнього міста Києва в єдиній Помісній Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

Різдво Христове спонукає нас завжди обирати Бога і все світле, добре й вічне. Нехай Він надихає нас на християнську любов, єдність і мир. Завжди молімося, щоб милосердний Господь зігрівав теплом наші домівки, зміцнював наше здоров’я, вселяв віру і любов у наші душі. Адже воістину: хто має любов, той сам стає джерелом правди і справедливості.

У святковий день Різдва Христового сердечно вітаю всіх вас, дорогі браття і сестри, з цим великим християнським святом і Новим 2008-м роком. Бажаю всім доброго здоров’я, Божого благословення і помочі у вашій повсякденній праці.

Щиросердечно вітаю голову Волинської обласної державної адміністрації Миколу Романюка, голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка і весь депутатський корпус, луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад із різдвяними та новорічними святами, молитовно бажаю мудрості, єдності й допомоги Божої у служінні своєму народові.

Подякуймо Господеві нашому Ісусові Христу, Який народився у вифлиємських яслах, за Його благодіяння торік і просімо у молитвах благословення, миру і добробуту нашій Українській Православній Церкві та Матері-Україні.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос народився! Славімо Його!

З ласки Божої + Михаїл, єпископ Луцький і Волинський

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 12 (37)

28 грудня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо