Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

СПІЛЬНЕ ЗВЕРНЕННЯ
Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату та Головного управління МНС України у Волинській області до парафіян Волинської області
«Про попередження пожеж та загибелі людей на них»

21 лютого 2008 р.

Головне управління МНС України в Волинській області та Українська Православна Церква Київського Патріархату усвідомлюють, що в області склалася вкрай напружена ситуація із пожежами та загибеллю людей на них. В середньому щодоби на Волині виникає три-чотири пожежі, майже щотижня у вогні гине людина, а понад 80 відсотків від загальної кількості пожеж трапляється у житловому секторі.

Необережне поводження з вогнем є основною причиною виникнення пожеж. Дуже часто необачність, необережність, легковажне ставлення до простих правил безпеки має трагічні наслідки. Хоча люди, у своїй більшості, розуміють, що вогонь при недотриманні заходів безпеки може призвести до непоправного. Але все ж таки необгрунтовано надіються, що з ними такого не трапиться.

Вогняна стихія безжалісна, вона знищує все на своєму шляху: будь-то будинок, споруда, пам’ятка архітектури, храм, що має велику історичну та духовну цінність. Але, напевно, не можна знайти кари страшнішої, ніж смерть людини, особливо дитини. І хоч як потім не розтинатимуть груди муки совісті, як гірко не оплакувати свою кровиночку, не повернути найцінніше, для кого варто жити. Трапляються випадки, коли під час пожежі гине по двоє-троє і навіть більше членів однієї родини. Такі трагедії не повинні повторюватися.

Спаситель сповістив людству, що земне життя – це сходинка до вічного життя. Віра в це Благовістя дає натхнення людині на земні труди і допомагає їй переборювати життєві труднощі.

Син Божий приніс на землю мир, закон любові до ближнього, взаємного служіння одне одному, мирного співжиття. І якщо немає тепер повного миру серед людей, то це тому, що люди не виконують заповідей любові, правди і миру та не втілюють їх у життя. І внаслідок цього виникають різні трагедії, у тому числі пожежі та різного виду надзвичайні ситуації, на яких гинуть люди.

Проблема забезпечення комфортного проживання людей, їхньої безпеки у сучасному світі з кожним днем стає все більш актуальною. Берегти не тільки своє життя, а й життя оточуючих, навколишнє середовище, матеріальні блага від смертельного вогню та інших природних та техногенних катастроф – обов’язок кожного громадянина, такий же святий, як перед рідною матір’ю і дітьми, так перед Богом і Батьківщиною. Чинити наругу над плодами безперервної праці багатьох поколінь – є великий гріх перед Господом. Тому кожен з нас повинен зробити все можливе, аби вогонь не перетворив за лічені хвилини ці надбання на згарище. Найчастіше жертвами вогню стають люди похилого віку, самотні громадяни, інваліди, які за умов нелегкого життя та певних труднощів залишаються найбільш незахищеними. Тому всім оточуючим необхідно приділяти їм більше уваги, зважати на їх слабкості, не дати можливості зробити невірний крок.

Сьогодні Українська Православна Церква Київського Патріархату проводить велику роботу з виховання у населення високих моральних якостей, законослухняності і поваги до державних інституцій. Відтак, констатуємо, що об’єднавши зусилля пожежно-рятувальної служби та Церкви, ми зможемо значно підвищити рівень обізнаності населення з правил безпеки життєдіяльності, вплинути на свідомість кожного громадянина, а значить не тільки попередити та застерегти, а й зарадити непоправному лиху від вогняної стихії.

Головне управління МНС України в Волинській області та Українська Православна Церква Київського Патріархату звертаються до священнослужителів області: дотримуйтесь правил пожежної безпеки у релігійних закладах, будьте обережні при користуванні відкритим вогнем, по закінченню Богослужіння вимикайте електричні прилади. Постійно слідкуйте за справністю електричних мереж, забезпечте наявність в храмах достатньої кількості вогнегасників.

Окремо звертаємося до духовенства, як до обраних Богом. Ви знаєте слова, продиктовані Всевишнім, якими можна вплинути на свідомість людини, аби вона не чинила гріхів, тож навчайте своїх парафіян бути завжди обачними, уважними до власної безпеки та безпеки ближнього свого. Застерігайте прихожан від необережного поводження з вогнем, наголошуйте на дотриманні правил пожежної безпеки як в храмах, так і в побуті.

Впевнені, що від Вашого слова сьогодні залежить і збереження релігійних закладів, і життя волинян. Адже дорога до храму – це дорога віри і добра, тож хай вона буде безпечною для людей, незатьмареною димом пожеж, дорогою світла.

Ще раз звертаємось до всіх громадян Волині: будьте вкрай обережні у поводженні з вогнем, дотримуйтесь правил безпеки для власного блага. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом – людське життя!

+ Михаїл, єпископ Луцький і Волинський

Володимир Грушовінчук, начальник Головного управління МНС України в Волинській області, полковник служби цивільного захисту

28 лютого 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо