Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

ПАCХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Преосвященнійшого Михаїла, єпископа Луцького і Волинського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос воскрес! Дорогі брати і сестри!

Воскресення Твоє, Христе Спасе,
ангели оспівують на небесах,
і нас на землі сподоби
чистим серцем Тебе славити.

Сьогодні, цього світлого і радісного дня, з уст усіх віруючих християн звучить дороге нашому серцю – ХРИСТОС ВОСКРЕС! Які величні і змістовні ці слова, який безмірно глибокий богословський зміст приховується за цим коротким пасхальним привітанням, з яким натхненням ми повторюємо їх безліч разів цими пасхальними днями! У них зосереджено сутність нашої віри, сенс нашого життя. Без воскресіння нема ні християнства, ні вічності. Ці слова не просто нагадують нам про наше воскресіння в день Його великого і славного Другого Пришестя; вони випромінюють дивовижну силу, яка пронизує все наше єство. Вони кличуть нас до життя вічного, переконують нас, що ми мусимо вмерти для гріха, щоб сказати разом з апостолом, що «вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2, 20).

Дорогі брати і сестри! Якщо Христос воістину воскрес, то це означає, що Він є Син Божий, істинний Бог наш і Спаситель. Значить, в Нього треба вірувати, покладати на Нього всі свої надії і любити Його усім серцем.

Якщо Христос воістину воскрес, то це означає, що наша християнська віра є істинною і святою. Значить, і всі Його слова, все Його вчення і всі Його заповіді також істинні і незмінні. Нам залишається без усякого сумніву завжди перебувати в цій святій вірі, виконувати Божі заповіді і надійно іти шляхом спасіння в цьому житті.

Якщо Христос воістину воскрес, то це означає, що наше спасіння від гріха відбулось і ми маємо впевненість, що Господь очищає нас від гріхів, коли ми каємось у них. Нам залишається тільки бажати нашого виправдання (Рим. 4, 25).

Якщо Христос воістину воскрес і, воскреснувши з мертвих, вже більше не вмирає, і смерть уже не має влади над Ним (Рим. 6, 9), то це означає, що після нашого загального воскресіння і наше життя буде безсмертним, вічним.

Воскресіння Христове є запорукою пророкованого Господом загального воскресіння мертвих. Тіла померлих людей знову з’єднаються з душами своїми, оживуть і будуть духовними, як Тіло Христове після воскресіння, і безсмертними. Усе це станеться всемогутньою силою Божою. «Бо тлінному цьому належить одягнутись в нетлінне, і смертному цьому одягнутись у безсмертя» (1 Кор. 15, 53), – говорить святий апостол Павло.

Загальне воскресіння – це майбутня дія Бога, але після воскресіння Христа Син Божий визволив з пекла душі праведних, і ті, що завершили своє земне життя у вірі й надії на Божу милість, не сходять до пекла, як раніше, а йдуть до Царства Небесного, де нема ні скорбот, ні страждання, а вічне блаженне життя.

Ми повинні безперестанно дякувати Господу за те, що Своїм воскресінням із мертвих Він створив віру в наше безсмертя за гробом і надію на воскресіння померлих тіл. Якщо нам відомо, що ми будемо жити після смерті і в майбутньому воскреснемо, то в нас повинен бути інший – вірний погляд на життя й наше призначення. Якщо людина безсмертна і колись воскресне, то ми не даремно тут трудимось у добрих подвигах, – діла наші підуть за нами у вічність і там ми отримаємо нагороду.

Воскресіння Христове об’єднує всі народи і кожен народ лише тоді стає сильним і могутнім, коли на перше місце ставить справу своєї віри, а своє життя проводить згідно з нею. Якби наш український народ жив згідно зі святою вірою, то в нього було б одне бажання, одна мета, одне серце й одна душа. Наш народ ніколи не просив би у всемогутнього Бога єдності: «Боже, нам єдність подай». Він просив би – могутності, сили, лицарства і слави. Тому нам необхідно докласти всіх зусиль, щоби наша віра стала єдиною в нашій державі, щоби нас знову не поневолили, щоби нами не керували чужі нам духовні центри. Наш духовний центр – це золотоверхий Київ, колиска Українського Православ’я. Ми толерантно повинні ставитися до всіх віровизнань на нашій землі, але згуртовуватись і об’єднуватися ми повинні тільки навколо Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка має 1000-літню славну історію.

Нам, українцям, не повинні бути страшні ані переслідування, ані залякування. Ми повинні сміло і впевнено прямувати до своєї мети. Святі отці називають Христове Воскресіння святом Віри, Надії і Любові. Ми вірили і надіялись, що Україна воскресне, і вона воскресла в блиску й славі своїй. Задля Христового Воскресіння проявімо між собою, дорогі браття і сестри, велику жертовну любов. Бо тільки любов між нами і єдність духа об’єднає нас навколо своєї Помісної Церкви, створить нам могутню Українську Державу, і тільки тоді світле Христове Воскресіння буде нам у радість і молитовну насолоду.

Дорогі брати і сестри! Цими святковими днями, коли Церква Христова відзначає перемогу життя над смертю, добра над злом, любові над ненавистю, вітаю всіх вас із Пасхою Христовою. Щиро вітаю голову Волинської обласної державної адміністрації Володимира Бондара, голову Волинської обласної ради Василя Дмитрука, Луцького міського голову Антона Кривицького, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю мудрості, терпіння і допомоги Божої в їх відповідальному служінні перед Богом і народом. Нехай Господь наш Ісус Христос, Який воскрес із мертвих, зберігає нас у мирі й братолюбстві, єдності і любові, дарує нам пасхальну радість і терпіння, пошле нашому українському народові добробут, а українському Православ’ю – об’єднання в єдину Помісну Православну Церкву і світове визнання. Нехай християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, завжди перебуває у ваших серцях.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами! Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

З ласки Божої + Михаїл, єпископ Луцький і Волинський

31 травня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо