Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Документи

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
преосвященнійшого Михаїла, єпископа Луцького і Волинського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос воскрес!Воскресіння Христове бачивши, поклонімось Святому Господу Ісусові, Єдиному Безгрішному. Хресту Твоєму поклоняємось, Христе, і Святе Воскресіння Твоє  оспівуємо і славимо... (Воскресна стихира).

Як близькі нам слова цього піснеспіву, який чуємо на Всенічному Богослужінні напередодні кожної неділі. Цієї ж святої ночі він звучить тричі, сприймається з особливою радістю і трепетом. Сьогодні Пасха, Світле Христове Воскресіння. Співаючи тричі «Воскресіння Христове бачивши», Свята Церква оспівує і прославляє Святу Трійцю, Друга Особа Якої – Син Божий – утілився, прийшов на землю, щоби спасти рід людський од вічної загибелі, відкрити людству ворота колись утраченого Раю.

Щоби звершити спасіння, Бог з великої Своєї любові приніс у жертву Самого Себе. Він перетерпів великі страждання, хресну смерть і воскрес на третій день. Тому для християн немає святішої істини, як істина Воскресіння Спасителя.

Воскресіння Христове – це свято радості. І, незважаючи на його сорокаденну тривалість, здається, що всієї цієї радості неможливо збагнути і вмістити в своєму серці. Першим словом Воскреслого Христа було: «Радуйтеся!» У ці святкові дні Церква закликає всіх віруючих радіти і викликувати: «Цей день, його ж створив Господь, радіймо й веселімось в нім» (Пс. 117, 24).

Протягом життя людина має багато земних радощів: молодість, красу, власну силу, сімейне життя, здійснення добрих справ, відвідування храму Божого – втіху від того, що ми живемо. Однак земні радощі – це лише відблиск істинної і вічної Божественної радості. «Не бачило око, і вухо не чуло, і на серце людини не приходило те, що Бог приготував тим, хто любить Його» (1 Кор. 2, 9).

Щороку, коли приходить Пасха, віруючі люди оживають, воскресають духом, торжествують і безмежно радіють, вітаючи один одного радісним «Христос воскрес!», а у відповідь – «Воістину воскрес!»

Пасха Христова – це свято перемоги життя над смертю, добра над злом. Христос Спаситель закликає кожного з нас до духовного вдосконалення, до боротьби зі злом у самих собі. Гріх не повинен володіти нашою природою, тому що ми покликані до святості, до Богоуподібнення по благодаті. Ми повинні, подібно апостолам, свідчити істину Воскресінння своїм життям і нести цю благу вістку всьому світові. У наш непростий час тільки ця блага вістка про Воскресіння Христове здатна зміцнити наше терпіння, внести в життя нашого суспільства злагоду, примирити ворогуючих, об’єднати розділених.

Цієї святої пасхальної ночі ми повинні побачити один в одному свого брата і сестру: «Воскресіння день, і просвітімось торжеством, і один одного обіймімо. Скажімо – „Браття“». Прославляймо Воскреслого Господа не лише вустами, але і нашими ділами. Тільки тоді Пасха буде для нас спасительною, коли істина Воскресіння Христового стане нашою істиною, основою нашої віри, змістом нашого життя.

Воскресіння Христове є джерелом і основою нашої віри, надії й любові. Воно дає нам наснаги, надихає нас на нове християнське життя. Воно дає нам бадьорість і силу, щоб перемагати сум і журбу. Воно єднає живих і померлих в одну сім’ю, спонукає нас боротися з гріхом. Якщо Христос воістину воскрес, то це означає, що Він є Син Божий, істинний Бог наш і Спаситель. Значить, у Нього треба вірувати, покладати на Нього всі свої надії і любити Його усім серцем. Отже, Воскресіння Христове означає, що наша християнська віра є істинною і святою. Значить, і всі Його слова, все Його вчення і всі Його заповіді також істинні й незмінні. Нам залишається без усякого сумніву завжди перебувати в цій святій вірі, виконувати Божі заповіді, надійно іти шляхом спасіння в цьому житті.

Воскресіння Христове відкрило нам шлях до всезагального воскресіння. Тілесна смерть для нас стала тимчасовим явищем. Хресні страждання Ісуса Христа і Його Воскресіння стали підґрунтям Зіслання Святого Духа і заснування Святої Церкви. Як нам сьогодні не радіти і не дякувати Богові за Його велику і жертовну любов до нас, грішних. Любов Божа відродила нас для життя вічного.

Дорогі брати і сестри! Сердечно поздоровляю вас із великим і радісним святом світлого Воскресіння Христового. Нехай благодатне сяйво пасхальної ночі освітлює завжди радістю ваші серця. Зичу всім вам міцного здоров’я, родинного щастя, духовного зростання і Божого благословення на всі ваші добрі справи.

Щиро вітаю з Великодніми святами голову Волинської обласної державної адміністрації Миколу Романюка, голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка, луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад, молитовно бажаю мудрості, злагоди, терпіння і допомоги Божої в їхньому відповідальному служінні перед Богом і народом.

Нехай Господь наш Ісус Христос, Який воскрес із мертвих, оберігає нас у мирі й братолюбстві, єдності й любові, дарує нам пасхальну радість, пошле  українському боголюбивому народові добробут, а українському Православ’ю – якнайшвидше об’єднання в єдину Помісну Церкву.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай завжди перебувають з усіма вами.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

З ласки Божої + Михаїл, єпископ Луцький і Волинський

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 04 (41)

17 квітня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо