Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЗАСЛУЖИВ НА ВІЧНУ ПАМ’ЯТЬ

Віра КУХТА

Хочемо повернутися думкою до святкування 230-річчя Свято-Параскевської церкви в селі Милятин Іваничівського деканату.

Приємно було нашій родині читати у «Волинських єпархіальних відомостях» (№ 11–12 за 2008 р.) публікацію «Міцні мури – міцна віра» про нашу церкву, до якої ми ходили, в якій виросли, яка святкувала свій ювілей, у якій вірою і правдою правив наш дідусь. Протоієрей Никифор Олійчук із 1942 року по 1977-й (це майже 35 літ) був настоятелем церкви Святої Параскеви в Милятині.

Найтяжчі часи випали на долю нашого дідуся. Він виконував обов’язки священика на окупованій німцями території. Під час війни згоріла хата, загинули в концтаборах двоє старших синів. Сім’я пішла жити в комірне. Потім перейшла в порожню єврейську хатину. Коли ж прийшов час комуністичного терору, з нєї вигнали. Родина зайняла іншу вільну хатину і просила, щоб сільська рада продала, але там їм відмовили. Нам страшно було признатися, що наш дідусь – священик, що він розумний, освічений, чесний, добрий, чуйний, справедливий, невинний. Має всі церковні нагороди. Податки стали перевищувати дохід. Церкві загрожувало закриття. Дідусеві пропонували багатші парафії, але він відмовлявся, хоча одержував у 70-ті роки 50 карбованців на місяць.

Старші люди з великою вдячністю згадують свого настоятеля протоієрея Никифора і кажуть, що завдяки йому церква збереглася. Коли дідуся зарахували за штат, люди плакали.

Після смерті дружини (1982 р.) о. Никифор проживав у сім’ї дочки в Нововолинську. Парафіяни приїжджали його провідувати. Приїжджав і новий настоятель о. Василій.

А 21 лютого 1986 року земне життя нашого дідуся скінчилося. Коли тіло покійного везли на поховання в Милятин, настоятель з парафіянами хресним ходом вийшли на початок села, щоб провести в останню путь свого духовного наставника.

Ми пишаємося нашим дорогим дідусем і нехай громада й надалі не забуває його в молитвах.

Від редакції. Просимо вибачення у рідних о. Никифора, що в статті «Міцні мури – міцна віра» не було згадки про цього подвижника через відсутність інформації.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 2 (51)

24 лютого 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо