Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

21 ВЕРЕСНЯ – ХОЛМСЬКОЇ ЧУДОТВОРНОЇ ІКОНИ БОЖОЇ МАТЕРІ

Холмська чудотворна ікона Божої Матері

Багатьом вірянам нашого краю цей образ добре відомий. Адже Богородиця Холмська – найдавніша з усіх ікон, що збереглися в Україні: кінець ХІ – початок ХІІ століть. Це одна з чотирьох ікон, найшанованіших у Київській Русі (Вишгородський, або ж Владимирський, образ тепер у Росії, Белзький, або ж Ченстоховський, – у Польщі, Успенський знищили більшовики).

Привезена з Візантії, ця святиня почала чудотворити ще за монгольського нашестя; є відомості, що чудотворить і в наші дні.

У XVII–XVIII століттях кількома виданнями побачила світ книга уніатського єпископа Якова Суші «Фенікс», у якій описано понад сімсот чудес, що сталися після молитви перед Холмським образом Богородиці з Дитятком. Молитви бували багатогодинні, в місці, де на той час перебувала ця реліквія, а бували й короткі, подумки, на відстані.

Переважна більшість зафіксованих чудес – це зцілення. Наприклад, у с. Стрі’льці на Холмщині в 1629 році лютувала моровиця, і лише після молитви перед цим образом вона вщухла. Занотовано численні факти одужань окремих людей. Але були чудеса й інші: знайдення дорогої згуби після молитов довгих і усердних, урятування з безнадійних ситуацій (полон, несправедливий вирок, аварія) одразу після молитви до Холмської... Наприклад, 1240 року татари відступили від Холма після тривалого благання біля ікони двох князівен; 1667 року в с. Устимів смертний вирок було скасовано за мить до страти, щойно засуджена вигукнула: «Богородице Холмська!..».

Деякі з див, що сталися у ХІХ–ХХ століттях, описано в новому Акафісті Пресвятій Богородиці, у чудотворній Холмській іконі прославленій, що його написав літературний редактор нашої газети Віктор Гребенюк (надруковано 2005 року під псевдонімом Брат Віктор). Цьому авторові архієпископ Луцький і Волинський Михаїл благословив збирати відомості про сучасні чудеса від Холмської.

Тож, брате, сестро, якщо після молитви перед цим образом із Вами сталося щось зовсім незвичайне і Ви вважаєте за можливе поділитися цим, просимо звертатися до редакції нашої газети з письмовим свідченням (тобто описавши своїми словами ймовірне чудо).

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 8 (57)

30 серпня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо