Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЧЕРЕЗ ЧЕРВОНЕ МОРЕ
(повчання)

Через Червоне море. Ілюстрація Арсена Гребенюка

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Євреї, вийшовши з Єгипту, вирушили до Червоного моря. Їх було дуже багато. Шістсот тисяч самих лише чоловіків, з якими були жінки та діти. Фараон подумав, що він допустився помилки, відпустивши так багато рабів-робітників, і вирішив повернути їх назад. Він кинувся навздогін, узявши багато вершників і колісниць.

Коли євреї побачили, що їх переслідує грізне військо фараона, то дуже злякалися. Вони почали нарікати на Мойсея за те, що він, мовляв, привів їх, щоб вони померли в пустелі. Але Мойсей сказав народу: «Не бійтеся, стійте – і ви побачите, як Господь урятує вас сьогодні». Стовп у вигляді хмари став позаду євреїв і сховав їх від єгиптян. Цей стовп освітлював шлях втікачам, а переслідувачам навпаки – робив затемнення.

Мойсей мав таку чисту душу, що коли звертався до Бога в молитві, то чув від Господа відповідь. Бог сказав йому підняти жезл, простягнути над морем і розділити його. Після того як Мойсей підняв жезл і простяг руку свою над морем, Бог послав такий сильний вітер, що морські води розступилися й утворилася суха дорога. Сини Ізраїля пішли по сухому дну моря, з подивом роздивляючись воду, яка стояла праворуч і ліворуч, наче стіни. Це було великим чудом. Єгиптяни теж рушили по морському дну, але Бог зробив так, що їхні колісниці їхали дуже повільно. Єгиптяни злякалися, зрозуміли, що Бог заступається за євреїв і вирішили рятуватися втечею, але було пізно. Коли ізраїльтяни вже стояли на протилежному березі Червоного моря, Творець звелів Мойсеєві знову простягнути руку із жезлом над морем. Господь сказав: «Нехай повернуться води на єгиптян, на їхні колісниці і вершників!» Так і сталося. Вода повернулася на своє місце і покрила єгиптян, затоплюючи людей і коней. Жодного з переслідувачів не залишилося в живих.

Тоді ізраїльський народ з великою радістю заспівав подячну пісню своєму Господу Богу – Помічникові й Покровителю.

Ааронова сестра пророчиця Маріам, разом з іншими жінками, грала на музичних інструментах і співала, прославляючи Бога: «Співайте Господу, бо прославився Він, коня і вершника його ввергнув у море».

Перехід євреїв через Червоне море, води якого визволили євреїв від рабства єгипетського, нагадує нам хрещення, через яке ми звільняємось від влади диявола і рабства гріха. Таїнство Хрещення – це священнодійство, в якому віруючий в Ісуса Христа стає християнином. Для цього його три рази занурюють у воду і закликають ім’я Пресвятої Трійці – Отця і Сина і Святого Духа, чим позбавляють від первородного гріха та всіх інших гріхів і людина духовно народжується для вічного життя. Первородний гріх – це схильності грішити, яку всі люди мають від Адама і Єви. Після хрещення людина починає жити християнським життям, вона стає маленькою частинкою Церкви. Церква Христова – це всі православні християни світу, це велика громада людей, які об’єднані вірою і любов’ю Христовою, скеровуються до спасіння священнослужителями і мають сім таїнств. Таїнствами в Православній Церкві називають священнодійства, через які Бог дає людям особливу духовну силу – благодать. Оскільки Господь діє таємно, тобто невидимо і невідчутно, то ці священнодійства називають таїнствами. За допомогою благодаті християни можуть менше грішити і робити більше добра.

Перехід євреїв через Червоне море також нагадує нам про те, що Бог піклується про людей, а особливо про тих, які вірять в Нього і слухняні Йому.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 11–12 (60–61)

24 грудня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо