Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

БОГ ПІКЛУЄТЬСЯ ПРО СВІЙ НАРОД
(повчання)

Бог піклюється про свій народ. Ілюстрація Арсена Гребенюка

Під час подорожі юдеїв з Єгипту в Землю обітовану (обіцяну) Бог опікувався Своїм народом: допомагав йому перемогти ворогів, годував і напував.

Одного разу люди прийшли в таке місце, де вода була гірка. Вони не могли її пити і нарікали на Мойсея. Господь показав йому особливе дерево. Як тільки Мойсей поклав це дерево у воду – вона зробилася солодкою і придатною для пиття. Це дерево, яке зняло гіркоту з води, було прообразом хресного Дерева Христового, що знімає гіркоту життя – гріх.

Коли закінчився весь хліб, узятий з Єгипту, Господь послав хліб із неба – манну. Вона мала вигляд білих маленьких крупинок або дрібного граду і на смак була, як хліб з медом. Манна вкривала зранку землю навколо табору. Годуючи Свій народ, Бог одночасно навчав. Манна випадала вранці, а пізніше танула на сонці – це спонукало не ніжитися сном, а рано пробуджуватися і працювати. Бог наказав збирати лише на день, а в тих, хто відкладав запаси на завтра, манна псувалась і червивіла. Цим навчав довіряти Господу і вміти задовольнятися необхідним. На сьомий день тижня манни не було, а шостого дня випадало вдвічі більше. Люди заготовлювали манну на сьомий день і вона не псувалася. Цим Бог навчав шанувати сьомий день тижня: не працювати, а присвячувати його молитві. Бог наказав розподіляти манну порівну. Хто назбирав більше, ділився з тими, хто менше. Цим Господь навчав своїх людей братньої любові.

Коли люди прагнули – Бог посилав їм воду. Одного разу вони прийшли в місце, назване Рефидим, де зовсім не було води. Спраглі подорожні знову нарікали на Мойсея. За велінням Божим Мойсей ударив жезлом по кам’яній скелі – і з неї потекла вода.

Манна в пустелі і вода, що потекла з кам’яної скелі, врятувавши ізраїльтян від смерті, були прообразом святого Причастя.

Також Господь беріг Свій народ від ворогів. У Рефидимі на юдеїв напали жителі пустелі – амаликитяни. Мойсей послав проти них Ісуса Навина з військом, а сам із братом своїм Аароном і Ором піднявся на найближчу гору і почав молитися, піднявши руки до неба (зобразивши ними хрест). Коли Мойсей тримав свої руки вгору, то юдеї перемагали ворогів, а коли від утоми опускав, то перемагали амаликитяни. Тому Аарон з Ором посадили Мойсея на камінь, а руки його підтримували розпростертими. Мойсей, молячись із піднятими руками, був прообразом переможного хреста Христового, силою якого віруючі християни поборюють видимих і невидимих ворогів.

Волин. єпарх. відом.– 2010.– № 2 (63)

24 лютого 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо