Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ВОСКРЕСЛИЙ ІЗ ЗАБУТТЯ
Відбулася прем’єра фільму «Волинська голгофа Братковського»

Віктор ГРЕБЕНЮК

Постать Данила Братковського маловідома в нашій літературі й історії. А проте це ім’я заслуговує на славу. Цей волинський шляхтич, маючи намір вплинути на свою пас­тву та ціле суспільство, що в XVII столітті являло «війну всіх проти всіх», видав за свої кошти накладом 4000 примірників (дуже великим як на той час) польськомовну книгу поезій (фрашок) «Світ, по частинах розгля­нутий» – єдину в його творчому доробку. Сталося це у Кракові 1697 року.

Та, вочевидь, автор не задовільнився цим «актом громадської непокори», бо невдовзі перейшов до політичної боротьби. Його відвідини гетьмана Івана Мазепи, тоді ще лояльного царській владі, закінчились невдачею. А от контакти з повстанським ватажком Семеном Палієм були більш плідними, і Братковському доручили перевезення таємних документів, зокрема, відозви про повстання. З нею його й затримали королівські посіпаки. Суд завершився смертним вироком, і 26 листопада 1702 року на Ринковій площі у Луцьку (тепер це майдан між вулицями Драгоманова і Данила Галицького) Д. Братковський «через ката за сім разів мордерсько зістав стятий», тобто йому відрубали руки, ноги, голову, розрубали тулуб.

Нині поруч з цим місцем – пам’ятний барельєф, ім’ям Братковського названо прилеглу вулицю. 2004-го року видавництво «Волинська обласна друкарня» за сприяння Православного Хрестовоздвиженського братства, до якого колись належав поет, видало книгу «Світ, по частинах розглянутий» (фототипія та переклад українською В. Шевчука), бо ж досі читачеві були доступні лише кільканадцять поезій в антологіях. Композитор В. Тиможинський дещо із цього поклав на музику. Варто згадати й призабуту п’єсу М. Старицького «Останньої ночі» (1899 р.) про цього героя.

І ось до цієї незвичної постаті нашої минувшини звернулися кінематографісти. Народна аматорська кіностудія «Волинь» завершила роботу над документальним фільмом «Волинська голгофа Братковського». Сценарій написав голова Братства А. Бондарчук, режисером був В. Бєлов, оператором – Б. Ревенко. А що презентація стрічки відбулася на історичному факультеті Волинського державного університету ім. Лесі Українки, то авторський колектив мав і вдячну, і вимогливу публіку. Успіхові стрічки сприяли консультанти – М. Жулинський, В. Шевчук, О. Бірюліна, Н. Пушкар.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 4 (17)

28 квітня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо