Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

БОГ ДАЄ ЗАКОН
(повчання)

Бог дає закон. Ілюстрація Арсена Гребенюка

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Юдеї від Червоного моря йшли пустелею. Бог вів їх до землі, яку обіцяв ще їхнім предкам Аврааму, Ісааку та Якову. Але перед тим як іти до Обіцяної землі, Господь наказав Своєму народу зупинитися біля гори Синай, щоб навчити їх, як правильно жити. Юдеї стали табором на широкій рівнині. (Синай і Хорив – дві вершини однієї і тієї самої гори).

Мойсей піднявся на гору і Господь сказав йому: «Так перекажи ізраїльтянам. Ви бачили, як Я знищив єгиптян, і як Я піклувався про вас у дорозі. Отже, якщо ви будете слухняними Мені, то будете вибраним народом із усіх на землі: зберігатимете правильну віру і навчатимете цієї віри інші народи».

Коли Мойсей спустився з гори, він передав Божі слова. Юдеї відповіли: «Усе, що сказав Господь, виконаємо і будемо слухняні». Після цього вони три дні постом і молитвою готувалися до прийняття Закону Божого.

На третій день, який був п’ятдесятим від єврейської Пасхи, тобто після виходу з Єгипту, народ зібрався біля підніжжя гори Синай. Бог зійшов на вершину гори, як і обіцяв Мойсеєві, у густій хмарі. Небо розтинали блискавки, гримів грім і гучно лунала сурма. Вся гора димілась і сильно хиталася. Всевишній велів нікому, крім Мойсея, не підійматися на гору: лише він був достойним витримати присутність Бога і залишитися живим. Сорок днів і ночей пробув на горі Мойсей і нічого не їв. Бог дав йому дві скрижалі, цебто кам’яні таблиці, на яких було написано Десять Заповідей. Окрім цього, Господь дав Мойсеєві й інші закони – церковні та громадянські, за якими повинні тепер жити вірні. Повелів Він також зробити скинію, тобто переносний храм Божий. Зійшовши з гори, Мойсей усі закони і все, що відкрив йому Бог на горі Синай, записав.

Заповіді, які отримав пророк, стосувалися не тільки єврейського народу, вони були дані для всіх народів землі. Їх потрібно дотримуватися всім нам – людям, які вірять у Бога і хочуть бути слухняними Йому. Заповіді Божі ми ще називаємо правилами щасливого життя. Бог хоче, щоб люди жили щасливо. Погані вчинки, слова й думки, які псують наші взаємини з людьми і Богом, називаються гріхами, заважають нашому щастю. Саме від гріхів застерігають нас Заповіді Божі. Хто виконує їх, тому Бог допомагає бути щасливим. Хто ж порушує ці правила і чинить гріх, – потрапляє у неприємні ситуації.

Волин. єпарх. відом.– 2010.– № 4–5 (65–66)

21 травня 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо