Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

РІЗДВЯНИЙ ПІСТ

На запитання відповідає протоієрей Віталій Собко

– Чому 40-денний піст перед Різдвом називають Пилипівкою? Хто такий був Пилип?

– Тому що Різвяний піст розпочинається наступного дня після вшанування Церквою апостола Филипа (Пилипа), одного з 12-ти найближчих учнів Христа.

– Що повинно бути в раціоні християнина під час Пилипівки? У які дні потрібно постити строго, а в які можна споживати олію чи навіть рибу?

– Згідно з церковним уставом (фактично чернечим), під час Різдвяного посту в понеділки, середи й п’ятниці не споживаємо м’ясного, рибного, молочного, яєць і навіть олії; у вівторки й четверги дозволяються страви з олією і можна спожити трішки вина, а в суботи та неділі – ще й рибу. У Навечір’я Різдва Христового (Свят-вечір, 6 січня) їмо лише ввечері, після сходу першої зірки.

– Чи допустимо вживати під час посту алкогольні напої або солодощі?

– Можна споживати небагато вина (у вівторок, четвер, суботу й неділю), а також трішки солодощів, якщо вони не містять непостових складників.

– Кому дозволяється не постити строго?

– Є обставини, які дозволяють послабити піст: хвороба, вагітність, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі.

– У скільки років повинні починати постити діти?

– Усе залежить від духовного виховання в сім’ї. Піст потрібно вводити для дітей дуже обережно, він не повинен викликати протесту чи зневіри. Важливо, щоб до посту було свідоме ставлення, щоб він не був «безглуздою мукою», а мав виховне значення.

– Чи забороняє Церква під час посту дивитися телевізор, грати в комп’ютерні ігри?

– Церква закликає і рекомендує під час посту обмежувати все, що відволікає від духовного вдосконалення чи шкодить душі в її прагненні любити Бога і ближніх.

– Що передбачає духовний піст? Який піст важливіший – духовний чи тілесний?

– Духовний піст – це засіб боротьби зі злом у собі, посилена праця над душею, пристрасті якої часто скеровують до гріха. Важливі всі складові частини посту, бо справжній піст – очищення душі й тіла.

– Чи забороняє церква Вінчання та зачаття у Пилипівку і чому?

– Під час будь-якого посту священнослужителі не відправляють Вінчань, бо подружжю в той час належить утримуватися від статевих стосунків (за взаємною згодою) заради посилення духовної складової у сімейному житті. Тому й не треба зачинати дитину, порушуючи піст. Недобре, щоб людське життя розпочалося з негативу, з нестриманості батьків.

– Чи потрібно йти до Сповіді й Причастя у Пилипівку? Як часто слід відвідувати Службу Божу під час посту?

– Звісно, як і в кожний піст. Брати ж участь у Божественній Літургії кожен християнин зобов’язаний щонеділі і в непостовий час. Якщо під час посту є можливість робити це частіше – чудово.

– Церковні поради, як відсвяткувати Новий рік, який припадає на Різдвяний піст?

– Відзначити так, щоб не згрішити, щоб душа тішилася, що Господь благословляє новоліття, а не картала себе за поганий початок року.

Бажаєте одержати відповідь православного богослова на Ваші запитання? Звертайтесь до редакції: Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025; (0332) 72-21-82; pres-sluzhba@ukr.net

Волин. єпарх. відом.– 2010.– № 11–12 (72–73)

27 листопада 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо