Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

КОЛИ З’ЯВИЛИСЯ ТВАРИНИ
І сказав Бог: нехай породить вода плазунів, душу живу; і птахи нехай полетять над землею, під твердю небесною. [І стало так.] І створив Бог риб великих і всяку душу тварин-плазунів, яких породила вода, за родом їх, і всякого птаха пернатого за родом його. І побачив Бог, що це добре. І благословив їх Бог, промовивши: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте води в морях, і птахи нехай розмножуються на землі. І був вечір, і був ранок: день п’ятий (Бут. 1:20–23)

Коли з’явилися тварини. Гравюра Ю. Ш. Карольсфельда

Священик Микола ЛЕСЮК

«Нехай породить вода плазунів, душу живу...». П’ятого дня відбулася надзвичайна подія – з’явилися тварини. Цього разу вдруге вжито слово «бара», що означає «творіння із нічого». Василій Великий говорить, що за Божим повелінням водам була надана здатність народжувати живе. Тепер уперше створюється жива тварина, обдарована почуттям.

Створена «душа жива», вводиться щось таке, чого не було до того в первісній речовині. Найдавніша «душа жива», тобто первісна жива істота, відома науці, – це так званий еозоон канадський, знайдений у найнижчих нашаруваннях Лаврентійського періоду Докембрійської ери. Згодом з’являються корали й інфузорії, а також ракоподібні організми різних видів, а ще вище – велетенські плазуни та ящери.

«...і птахи нехай полетять над землею, під твердю небесною». За словами Василія Великого, птахи можуть перебувати на землі, тому що земля всім дає їжу, і літати під твердю небесною, тому що небом названо тут повітря. Він запитує: чому Господь і птахів створив із вод? Бо в тих, що літають, із тими, що плавають, є певна спорідненість. Як риби розтинають воду, так і птахи «плавають» у повітрі на крилах.

«І створив Бог риб великих і всяку душу тварин-плазунів, яких породила вода, за родом їх, і всякого птаха пернатого за родом його». Митрополит Філарет (Дроздов) говорить, що у слов’янському тексті великими рибами названо китів, від слова «танім», що означає «тварини великих розмірів, життя яких пов’язане з водою»: великі риби, змії, крокодили – словом, весь клас великих земноводних, чи амфібій.

Російський учений Устин Чащихін стверджує, що до потопу над атмосферою Землі був пароводяний купол. Маса води була меншою, ніж повітря, й газоподібна вода у сильно розрідженому вигляді цілком могла існувати над атмосферою. Вона створювала тепличний ефект від полюсу до полюсу, і на планеті було дуже тепло, різниця температур між полюсами та екватором становила всього близько 20 градусів. Із цієї причини в Сибіру знаходять останки мамонтів, у шлунках яких — трави і квіти, котрі в тих краях сьогодні не ростуть. Клімат був дуже теплим. В Ямало-Ненецькому окрузі (Сибір, Росія) видобувають нафту. Звідки там нафта? Від розкладання надмірної рослинності! На острові Шпіцберген (Полярне коло) добувають кам’яне вугілля. Звідки воно? За словами науковця, ці копалини виникли із рослинності, і, що особливо, – дуже швидко, можливо, навіть за рік. Виник піроліз (розщеплення складних органічних сполук на простіші при високій температурі), до того ж у замкнутому просторі під товщею води.

Сьогодні не зрозуміло, як відривалися від землі літаючі динозаври: за нинішньої щільності повітря вони не змогли б цього зробити, адже при площині крил у 5–20 кв. м їхня вага становила 150–200 кг! Устин Чащихін вважає, що до потопу завдяки пароводяному куполу щільність повітря була у 2,16 раза вища – і птерозаври легко кружляли.

«І благословив їх Бог, промовивши: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте води в морях, і птахи нехай розмножуються на землі». Поява першого тваринного життя, на відміну від рослинного, відрізняється надзвичайним актом Творця – Його благословенням. Завдяки цьому всі новостворені Ним істоти отримують здатність розмножуватися за родом своїм. За Філаретом (Дроздовим), єврейською слова «плодіться і розмножуйтеся» особливо підсилюють закладену в них думку про природне розмноження живих істот шляхом народження.

«І був вечір, і був ранок: день п’ятий». Йоан Золотоустий звертається до нас: «Бачив ти, як Божественне Писання дало нам повчання і про те, що було створено п’ятого дня? Але почекай трохи і знову побачиш людинолюбство Господа».

Риба не перечить Божому закону, а ми, люди, не дотримуємося спасенних повчань, говорить Василій Великий. Не зневажай риб через те, що вони «німі» та «нерозумні», але остерігайся, щоб не стати тобі дурнішим від риб через противлення постановам Творця.

Не розумієте деяких місць у Святому Письмі? Бажаєте ґрунтовних пояснень окремих цитат із Біблії? Звертайтесь до редакції: Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025; (0332) 72-21-82; pres-sluzhba@ukr.net

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 2 (75)

26 лютого 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо