Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

КОЛИ ПРИЙДЕ КІНЕЦЬ СВІТУ?

Коли прийде кінець світу. Ілюстрація Арсена Гребенюка

У пресі раз по раз ведуть мову про загибель людського роду. Майже на кожен рік початку третього тисячоліття невідомі автори готують для загалу нові одкровення про армагеддон. Їх назбиралося стільки, що дотепники навіть склали «Розклад кінців світу до 2020 року». Тут і посилання на календар індіанського племені майя, що закінчується у 2012-му, і парад планет, що може зрушити Землю з осі, і вибухи на Сонці. Коли ж настане кінець світу з точки зору Церкви? Про це говорила кореспондентка газети «Волинь нова» Тамара Трофимчук із працівниками духовної консисторії – головою інформаційно-видавничого центру єпархії протоієреєм Віталієм Собком і редактором інформаційної служби Віктором Гребенюком (опубліковано 19 листопада 2009 р.).

– Учені з Американської академії наук назвали нову дату загибелі людства – 22 вересня 2012 року. За їхніми прогнозами, цього дня на Сонці станеться величезний вибух. Після нього все живе на нашій планеті зникне. Що Ви, отче, на це скажете?

Прот. В. С. – Спершу треба розібратися, що ж мається на увазі під поняттям «кінець світу». Якщо ідеться про прогнози вчених щодо колапсу на Землі – це одна тема, у ній мені немає чого коментувати. Можливо, справді станеться глобальний катаклізм, після якого виживе лише частина людей на якомусь материку. Але ці події не можна назвати кінцем світу в тому розумінні, яке у нього вкладає Святе Письмо. Під кінцем світу Біблія має на увазі Страшний суд – а це зовсім інше, ніж природна катастрофа. Віруючим людям відомо: Христос удруге прийде на землю, аби судити живих і мертвих. Тоді відкриються діла і помисли кожного. Цей суд визначить остаточно, кому перебувати із Господом, а кому – поза Божим Царством, у пеклі.

– Усе-таки повернімося до Сонця і високих температур. Як на мене, щось пророче у цьому є. Після великого потопу Бог пообіцяв більше не знищувати людство водою, зате у Біблії є згадка про «вогонь поїдаючий». Чи не йдеться тут про глобальне потепління? Може, це і є саме та кара небесна?

Прот. В. С. – Не потрібно зайвих містифікацій. Головна причина глобального потепління – бездумна господарська діяльність людини. Але зміни у кліматі траплялися і раніше.

В. Г. – Історики можуть засвідчити: протягом тисячоліть клімат різних континентів змінювався дуже сильно. Навіть у часи Київської Русі бували надзвичайно м’які зими. А бувало, що по кілька років не родило жито...

Прот. В. С. – І тогочасним людям усе це насправді могло здатися кінцем світу. Але справа у тім, що істинні ознаки Страшного суду зовсім не ті, про які ви згадуєте.

– Природні катаклізми та епідемії у Святому Письмі теж названі прикметами наближення армагеддону.

Прот. В. С. – Це лише один із сигналів. Епідемії дошкуляли людям у всі часи. Не слід думати, ніби тепер їх стало більше, ніж колись. Просто тепер про них частіше говорять.

В. Г. – У радянські часи інформація у газетах фільтрувалася настільки сильно, що на шпальти не потрапляли навіть відомості про температуру вищу за стільки-то градусів. Замовчувалися новини про катастрофи. У наш час неможливо уявити, щоб від хвороби вимерло півкраїни, як це сталося в ХІV столітті в Англії після пандемії чуми. Хоча в подальшому, до речі, все вийшло ніби навіть на краще. Величезна смертність позбавила землевласників робочих рук, довелося навіть змінити спосіб господарювання і переключитися на розведення овець, яке викликало бурхливий розвиток ткацтва. Половина англійців стали працювати в сукнярстві. Продукції потрібен був збут, тож уряд згодом подбав про будівництво флоту. Врешті-решт Англія стала світовою морською країною. Якщо простежити ланцюжок ще далі, то виходить, що й існування США, за великим рахунком, має завдячувати тому, що в ХІV столітті в Європі спалахнула чума. Хоча тоді, звісно, вважалося, що це вже точно кінець світу.

– Гаразд, якщо катаклізми і хвороби були й раніше, то у сфері моралі тепер однозначний занепад. Порнографія, педофілія, непристойна реклама, сучасна мода вдягатися, як повії, – хіба це не прикмети останніх днів?

Прот. В. С. – Залежно від того, із чим порівнювати. Якщо із Содомом та Гоморрою – у нас справи із мораллю ще більш-менш благополучні. Адже у тих грішних містах майже всі були гомосексуалістами. В Україні, Богу дякувати, розпуста ще не дійшла до такого рівня, хоча ми активно рухаємося у цьому напрямку.

– Відомо, що перед кінцем світу Євангеліє буде проповідуване по всій землі. Це пророцтво здійснилося? Адже немає такого куточка на планеті, де би не чули про Біблію.

В. Г. – Це не так. Кожного року Британське біблійне товариство – провідна організація з перекладу Слова Божого у світі – дає звіт, на які мови перекладено Святе Письмо. Виявляється, що в світі існують мови настільки слабко розвинуті, що на них неможливо перекласти навіть найпростіше, найкоротше Євангеліє від Марка. Цікавий щодо цього острів Нова Гвінея, це просто-таки сучасний Вавилон, вмістилище половини мов планети. Можна уявити, скільки роботи потребує тільки він один. Так само мови багатьох африканських племен або племен Амазонії. Та навіщо далеко ходити? Як довго билися богослови над перекладом Біблії для циган.

– З релігійної точки зору головною прикметою кінця стане прихід у світ антихриста. Судячи з опису цієї персони, він має бути надзвичайно видатною особистістю, харизматичним лідером, як нині прийнято казати. Чи має Церква стосовно цього на прикметі якісь, так би мовити, кандидатури?

Прот. В. С. – З цього приводу існує багато думок. За одними уявленнями, антихрист буде займати високу посаду, на зразок Генерального секретаря ООН. Матиме великий політичний вплив, який використає проти християн. З іншого боку, людям раніше також неодноразово здавалося, ніби антихрист уже прийшов. Свого часу ним вважали одного із римських пап, який відзначався особливою розпущеністю і висловлював майже атеїстичні погляди. Антихристами називали імператора Нерона, потім – Наполеона, далі – Сталіна і Гітлера. Нині явною ознакою приходу антихриста вважається глобалізація, коли об’єднуються цілі континенти. Вже мають єдину валюту євро, далі йдеться про валюту афро, на обрії навіть маячить валюта глобо. Теоретично звідти можна чекати появи противника Ісуса Христа.

– Якщо ознаки загибелі цивілізації наразі не справджуються, чому на цю тему все одно ведеться стільки мови? Свого часу навіть великий фізик Ісаак Ньютон намагався математично вирахувати дату армагеддону.

Прот. В. С. – Звістки про швидкий кінець світу надходять із самого початку його існування. Швидше за все, так виражається потаємна мрія людини про звільнення від вад суспільства, коли вона бачить навколо себе зло і несправедливість. Історія знає випадки, коли відчуття Страшного суду було настільки велике, що люди лягали спати в домовини. На цю тему завжди звучало чимало спекуляцій, називалися конкретні дати і навіть години початку Страшного суду. Як бачимо, жодна із них не справдилася. Точного дня кінця світу не знають навіть ангели, про нього відомо тільки Отцеві Небесному. Тому будь-яку вказівку на «годину ікс» слід сприймати як вигадку. Людям не дано спрогнозувати прихід Судного дня.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 2 (75)

21 лютого 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо