Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

КОРІННЯ І КРОНА
Від семінарії – до академії: історична довідка

Протоієрей Ігор ШВЕЦЬ,
ректор ВПБА, кандидат богословських наук

Духовна освіта на Волині витоками сягає ХІ ст., про що документально засвідчив св. Нестор Літописець, який приїжджав до м. Володимира «...задля огляду шкіл і наставляння вчителів».

На зміну духовним школам княжої доби прийшли численні братські школи, які з’явилися в містах Луцьку, Володимирі, Холмі, Острозі, Гощі та інших.

За наступної епохи засновано вищі духовні школи: Острозьку академію та академію в Гощі як філію Київської.

Новим етапом духовно-освітньої традиції на Волині стало заснування 1796 р. владикою Варлаамом (Шишацьким) Волинської духовної семінарії, яка мала чотири періоди діяльності: Острозький – 1796–1825 рр., Ганнопільський – 1825–1835 рр., Крем’янецький – 1835–1902 рр., Житомирський – 1902–1918 рр.

Волинська духовна семінарія була розгромлена більшовицькою владою в Житомирі й перенесена 1919 року в Крем’янець. Тут вона функціонувала до приходу радянських військ у 1939 р.

Німецька окупаційна влада забороняла заснування семінарій, натомість відкрилися пастирські та дяківські курси в Луцьку, Почаєві та Крем’янці.

Після Другої світової війни історія семінарії продовжилася в Луцьку з 1945 по 1964 рр. і була ліквідована богоборчою владою.

З постанням незалежної України в Луцьку 1992 р. запрацювала Волинська духовна семінарія Української Православної Церкви Київського Патріархату.

В 1995–1996 рр. тогочасний керуючий Волинською єпархією митрополит Яків зробив спробу започаткування академічної вищої духовної освіти в Луцьку, однак через недостатні викладацький склад та матеріальну базу академія не була затверджена.

За 20 років після відродження семінарія підготувала майже 1500 священно- та церковнослужителів, серед яких шість архієреїв, ряд богословів, які працюють в інших навчальних закладах, відомі постаті Помісної Української Православної Церкви.

Нині тут працює 37 викладачів. Серед них: доктор теології, кандидати богословських, історичних, філософських наук, спеціалісти вищої категорії, викладачі-методисти та інші. На денному й заочному відділеннях навчається понад 120 студентів з Волині, інших областей України, а також з Білорусі, Парагваю, Бразилії, Німеччини, Іспанії. Духовна школа має достойний бібліотечний фонд та сучасне технічне обладнання, яке дає можливість студентам слухати лекції знаних богословів з усієї України і з-за кордону.

За останні роки ми досягли значних здобутків як у науково-виховному процесі, так і в зміцненні матеріально-технічної бази. Зокрема, збудовано і вводиться в експлуатацію новий навчальний корпус.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 7 (80)

29 липня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо