Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

МОЗОК АКАДЕМІЇ
Так можна пойменувати її книгозбірню

Бібліотекар Волинської православної богословської академії – Валентина Андріївна Нідзельська

Протоієрей Микола ЦАП,
канцлер єпархії, викладач ВПБА,
настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в Луцьку

З відродженням Волинської духовної семінарії запрацювала її бібліотека. Спочатку вона розташовувалася на першому поверсі колишнього корпусу бернардинів, а 1994 року була перенесена на другий поверх; 1995-го – семінарія, у тому числі й книгозбірня, повністю зайняли своє колишнє приміщення, повернуте державою, де до цього діяла художня школа. Тут бібліотека розміщена у двох залах другого поверху (книгосховище і читальний зал).

У всі часи книгозбірні є обличчям і характеристикою чи то навчального закладу, чи просто людини, яка прагне мудрості. Про важливість бібліотеки годі й говорити, бо протягом століть це ствердженно життям постатей нашої Церкви й народу.

На сьогодні в бібліотеці нашої духовної школи ведеться систематичний каталог (алфавітний упорядковується), складений відповідно до системи навчальних дисциплін у порядку, визначеному універсальною десятковою класифікацією. На кінець травня 2011 року фонди бібліотеки Волинської духовної семінарії нараховували біля 9 000 книг, а також багато вітчизняних та закордонних періодичних видань.

Бібліотека працює щоденно з 15-ї до 20-ї години. Кожен студент, згідно з правилами, одночасно може отримати певну кількість книжок і на певний термін. Більш цінні й рідкісні книги видаються лише для користування у читальному залі.

Книгозбірня поповнюється через закупівлю, пожертви читачів, дарунками авторів та інших бібліотек і навчальних закладів.

Першим великим жертводавцем був митрополит Анатолій (Дублянський) з Німеччини. Наприкінці 1993 року він передав свою богословську бібліотеку, яка нараховувала 394 книги і багато періодичних видань. В одному з листів владика писав: «Я був щасливий, що мою бібліотеку зміг передати ще за мого життя, а мені оце пішов вже 82-й рік життя і дні мого життя скорочуються і я доживаю свого віку. Тому поспішав з висилкою моєї богословської бібліотеки. Вона була для мене великою цінністю. Це набуток майже 50-літнього мого перебування в Німеччині». Митрополит Анатолій допомагав семінарії також фінансово.

У 1995 році архієпископ Яків (Панчук), прийшовши на волинську кафедру, склав пожертву на бібліотеку, подарувавши їй дореволюційне видання Енциклопедичного словника Брокгауза й Ефрона.

Частину своєї бібліотеки (більше 200 книг) у 1996 році передав тодішній ректор семінарії Петро Вінцукевич. Усі вони видані в ХІХ – на початку ХХ століть.

Збільшенню бібліотеки сприяли пожертви української діаспори. Немало в цьому напрямку потрудився п. Пилип Шайда з Америки. Він, починаючи з жовтня 1995 року, регулярно надсилав посилки з книгами, а також закликав інших до цієї справи. Багато духовної літератури надійшло від владики Паїсія (Іващука), отця Петра Сацевича, Івана Попеля, Сергія Ляшука, а також з Інституту дослідів Волині у Вінніпезі. Книги до бібліотеки надсилали також: о. Стефан Женчух, о. Григорій Подгурця, Володимир Вовк, Михайло Ковалевський, Галина Рябокінь, Тетяна Прокопів, Катерина Бугаєнко, Галина Миронюк, Катерина Немира та багато інших.

Чимало богословської і богослужбової літератури було придбано коштом таких відомих на Волині політиків, як Борис Загрева, Володимир Бондар, Микола Буліга та інші.

Фонди бібліотеки складаються не лише з богословських праць, але містять відділи з літературою історичного, культурного, довідково-енциклопедичного та інших напрямків знань. Тому користувачами книгозбірні є не тільки семінаристи, але й світські науковці, студенти.

Весь фонд бібліотеки поділяється більш ніж на тридцять відділів.

Перший відділ присвячений філософії. Сюди входить релігійна філософія, психологія, християнська етика. Він багатий працями як античних, так і сучасних філософів та релігійних мислителів: Сократа, Арістотеля, Ціцерона, Сенеки, В. Соловйова, Н. Бердяєва, П. Флоренського та інших.

Наступний відділ присвячений Біблії – як Старому, так і Новому Заповіту. Тут є Святе Писання в усіх перекладах українською мовою, а також багатьма іноземними. До цього відділу належать тлумачення Святого Письма відомими святими отцями і богословами: блаж. Феофілакта, архієп. Аверкія (Таушева), А. Лопухіна, Б. Гладкова, Б. Барсова.

Важливим є відділ догматичного богослів’я, який представлений багатьма працями православних теологів: митр. Макарія (Булгакова), архієп. Філарета (Гомілевського), єп. Каліста (Уера), прот. М. Малиновського та ін.

Окремий відділ становить богослів’я, яке поділяється на багато підрозділів: христологія, агіологія, апологетика тощо. Однією з найголовніших праць у цьому відділі є «Житія святих», складені Димитрієм (Тупталом), митрополитом Ростовським. Є декілька патериків: Києво-Печерський, Волино-Почаївський, Соловецький; деякі праці митрополита Іларіона (Огієнка), зокрема «Канонізація святих в українській Церкві».

Один з найбільших відділів складають творіння святих отців і вчителів Церкви. Серед видань є багато дореволюційних: 12 томів творінь святителя Іоана Золотоустого, 5 томів святителя Василія Великого, 2 томи – Григорія Богослова, а також твори Єфрема Сирина, Феофана Затворника, Ігнатія Брянчанінова, Симеона Нового Богослова, інші.

Особливим є відділ гомілетики. Надзвичайно цінна праця Інокентія, єп. Херсонського, в 12-ти томах, а також проповіді та інші праці в 7-ми томах Патріарха Філарета (Денисенка), митрополита Василя Липківського.

Важливий відділ належить літургіці і богослужбовим книгам. Особливе місце тут займає література українською мовою, видана УПЦ Київського Патріархату, а також багато праць із церковного уставу.

Найбільший відділ становить література з історії Української Православної Церкви. Завдяки пожертвам діаспори в бібліотеці є всі праці з історії Українського Православ’я, які видавалися за кордоном. Останнім часом було придбано багато книг на цю тему, які побачили світ у роки незалежності України.

Ще декілька відділів присвячено історії релігій, походженню сект та їх вчення, а також мистецтву і літературі.

Окремий відділ відведено церковному співу як невід’ємній частині православного богослужіння. Оскільки з часу заснування духовної семінарії при ній діє регентський відділ, то бібліотека накопичила багатий нотний архів. Частину нотної бібліотеки українською мовою надіслав Інститут дослідів Волині з Канади. З 2004 року книгозбірня передплачує єдиний в Україні журнал «Регентское дело». Відділ багатий хоровими творами видатних церковних композиторів: К. Стеценка, М. Березовського, А. Веделя, М. Леонтовича.

Нині триває комплектація окремих каталогів іменних колекцій наших найбільших меценатів.

Бібліотекар Волинської православної богословської академії – Валентина Андріївна Нідзельська (на світлині).

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 7 (80)

24 липня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо