Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Зв’язок часів

ЧУЖИХ ТУТ НЕМА

Чужих тут нема. Світлина з архіву протоієрея Віталія Антонюка

Андрій ГНАТЮК, Валерія ЛЕСЮК

Протоієрей Віталій Антонюк, настоятель парафій Собору Пресвятої Богородиці в с. Забороль та Волинської ікони Божої Матері в с. Богушівка Луцького районного деканату, натрапив на цю могилу випадково шість років тому, коли повертався лісом із сусіднього села. Підійшов до неї, щоб помолитися за похованих, але табличка не сповіщала жодного імені. Тоді священик розпочав пошуки. Звертався у Заборольську та сусідню Боголюбську сільські ради, до вчителів, у місцеві архіви. І – жодної інформації.

Заборольчанка Галина Чоп та місцеві школярі не раз ходили прибирати ті могили, бо лежать же там люди, але хто – не знали навіть старожили.

Місцевий історик Геннадій Баюк повідав нам: якийсь час гадали, що це поховання вояків УПА. Але згодом стало зрозуміло, що це могила воїнів Радянської армії, які визволяли Луцьк і навколишні села від німців 1944 року.

Вважається, що могилу виявив колишній директор Боголюбської школи, нині покійний Олексій Кужель. А Геннадієві Баюку, підключивши до справи учнів та їх батьків, удалося довідатись імена шістьох померлих. Вони були вказані у листі з Центрального архіву Росії рік тому як пацієнти 127-го пересувного госпіталю.

– Бої за Луцьк і за села навколо були надзвичайно жорстокими, – каже пан Геннадій. – Якщо Луцьк визволили в лютому 1944 року, то бої за Забороль точилися аж до березня. Багато людей були поранені й потребували допомоги. Тому створення госпіталю було вкрай важливим. Після лікування чимало воїнів поверталися до лав, але деякі внаслідок важких поранень, на жаль, помирали. Тут їх і ховали.

Пошуки отця Віталія цього року увінчалися ще більшим успіхом. 25 травня він отримав відповідь із Санкт-Петербурга, яка підтвердила, що з квітня до липня 1944 року тут, на околиці села, стояв цей шпиталь. До відповіді додано список з іменами 26 похованих воїнів. Окрім українців, це солдати із Сибіру, Алтаю, Узбекистану, Азербайджану тощо.

Протоієрей Олександр Сенів із Боголюб свого часу освятив на могилі хрест. А 22 червня тут відправили панахиду. Очолив її настоятель парафії Великомученика і цілителя Пантелеймона с. Рованці цього ж деканату протоієрей Сергій Коць. Із ним співслужили о. Віталій Антонюк та інше духовенство. Разом із ними молилися голови райдержадміністрації Володимир Демчук, райради Ігор Волошенюк, Боголюбської сільради Марія Якубовська, представники громадськості та інші миряни. Тепер ця сторінка історії села не зітреться з пам’яті заборольчан.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 8 (81)

26 серпня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо