Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЛІКУВАТИСЯ ПО-ПРАВОСЛАВНОМУ

Підготував Андрій ГНАТЮК

Започатковуємо нову рубрику, в якій розміщуватимуться поради, як позбутися певних хвороб, рецепти приготування настоїв, мазей, будемо говорити про цілющі властивості дарів природи. Поради, які подаватимемо, зокрема, за книгою «Повна енциклопедія православної монастирської медицини», базуються на методах лікування, що здавна побутують в монастирях. Усі рецепти – це досвід ченців-лікарів – вельми прості й звичні. Однак закликаємо не займатися самолікуванням, адже будь-який дар природи по-різному діє на кожен організм. Перш ніж приймати той чи інший препарат, проконсультуйтеся з лікарем.

Будь-яке лікування, навіть найдосконаліше, потребує молитви. Святі отці могли не знати усіх трав, але могли зцілювати: бо сильною була їхня молитва. Православна Церква мала і має своїх цілителів. Найвідоміші – великомученик Пантелеймон, безсрібники Косьма й Даміан, у Києво-Печерській лаврі прославився преподобний Агапит. Та й кожен святий, якщо людина приходить з вірою, може допомогти одужати. Приклади цьому – зцілення від біснуватості, якому не допоможуть у жодній клініці. А приклавшись до святих мощей, люди наче народжуються знову. Ось вона – сила молитви святих. Тому перед споживанням ліків повинна бути найперше молитва, хоча би сказати «Господи, благослови мене, грішного, на лікування сьогодні».

Усі медикаменти готують на святій воді (освяченій у храмі або взятій зі святого джерела). Для волинян найвідомішими є джерела Святої Анни неподалік Почаєва і Святого Миколая на Рівненщині. Якщо рецепт не передбачає використання води, то нею окроплюють усі складники.

Перед тим як спожити ліки, необхідно прочитати молитву про зцілення від хвороби, бо так лікуючи душу, ми лікуємо тіло. Якщо немає молитви про зцілення від певної недуги, то читають загальну про здоров’я або «Господи Ісусе Христе, помилуй мене, грішного», «Отче наш...» і «Богородице Діво...».

Свята вода має велику цілющу силу, тому її необхідно споживати щодня під час лікування. Перед її питтям читають молитву «На споживання святої води й проскурки»: «Господи Боже мій, хай буде дар Твій святий і свята Твоя вода на прощення гріхів моїх, на просвітлення розуму мого, на зміцнення душевних і тілесних сил моїх, на здоров’я душі й тіла моїх, на звільнення від страстей і немочей моїх безмежним милосердям Твоїм, молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх. Амінь».

Трави треба варити і настоювати тільки в скляному, глиняному чи непошкодженому емальованому посуді, але в жодному разі не в алюмінієвому.

Настій: одну чайну ложку з верхом сухої трави залити однією склянкою окропу, накрити кришкою і дати постояти 20 хвилин. Процідити і випити, а через 20-25 хвилин після цього снідати.

Відвар: ту ж порцію трави варити на малому вогні 10 хвилин. Пити так само, як настій.

Для помазування хворих місць використовують єлей, який можна взяти в церкві.


Лікуємо ангіну

Якщо ви відчуваєте, що починається ангіна, варто жувати стільниковий мед.

Прикласти до горла листя свіжої капусти і прив’язати шерстяним шаликом або еластичним бинтом. Між капустяним листям і тканиною можна покласти целофан. Листя замінювати кожні 3-4 години до припинення запалення.

Приготувати збір із трьох частин квіток ромашки і двох частин цвіту липи (попередньо подрібнених). 20 г збору залити склянкою окропу і щільно закрити. Настояти упродовж години й процідити. Полоскати горло кожні 3-4 години.

На ніч. Налити в емальований посуд 100 г меду й 1 столову ложку малинового варення, поставити на вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи. Трохи охолодити і випити гарячим усе одразу. Після цього лягти і якнайтепліше закутатися.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 9–10 (82–83)

24 жовтня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо