Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ШЛЯХ ДО СВІТЛА
(казка)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ, директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Шлях до світла. Малюнок Ірини ДацюкВ одній далекій країні, за горами, за морями з давніх-давен у печерах під землею живуть люди. Там вони народжуються, проводять своє життя і помирають. Вони не знають, що існує інший, набагато кращий світ.

Якось один з них випадково побачив отвір у стелі печери. Це його зацікавило і він вирішив піднятися до нього. Підйом був дуже важким, довелося здиратися на високу прямовисну стіну. Усі, хто спостерігали за сміливим дослідником, в один голос відмовляли його, казали: «Облиш це. Не муч себе». Але він продовжував свій шлях. Скоро печерник зауважив у себе над головою тьмяне світло. Він піднімався все вище і світло ставало виразнішим. Нарешті голова його з’яви­лася над поверхнею землі.

Мешканець печери був вражений тим, що йому довелося тут побачити. Він почав кричати вниз своїм товаришам, що тут вгорі надзвичайно гарно: тут синє небо, золоте сонце, зеленіють трави і ростуть чарівні квіти. Печерники чули крик свого побратима, але не розуміли, про що він говорить. Їм, що звикли до темряви, це було чимось незбагненним. Вони глибокодумно крутили головами, одні твердили, що іншого світу, крім того, в якому вони живуть, немає і бути не може, інші казали, що їхній товариш збожеволів.

Ця казка розповідає про тих, хто вірить в Бога, і про невіруючих. Жителі печер – це ті люди, які не вірять в існування прекрасного невидимого світу, в якому вічно живуть душі слухняних Богові людей. Вони думають, що ми живемо лише тут, на землі, а тому піклуються тільки про тіло: як його нагодувати, краще одягнути, розважити.

Ті ж люди, які в першу чергу дбають про душу, поступово починають відчувати новий світ, тілесним людям незрозумілий. Найбільшого успіху в цьому досягають святі. Вони, з допомогою Божою підіймаючись на найвищі духовні вершини, бачать цілком інший світ, не подібний до того грубого, брудного і жорстокого, в якому ми живемо. Вони починають гукати до своїх земних співродичів, розповідати їм про те, що бачать і відчувають, але їм мало хто вірить.

Якщо ми хочемо бути справжніми людьми, громадянами неба і землі, то мусимо турбуватись про свою душу: годувати її молитвою, читанням Біблії, Святим Причастям, прикрашати її добрими справами.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 8 (21)

23 серпня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо