Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ПІЗНАЙМО НАШЕ МИНУЛЕ
Братство планує «воскресити» нові історичні документи

Андрій БОНДАРЧУК,
голова Волинського крайого братства Святого апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського),
Олена БІРЮЛІНА,
завідуюча відділом давньої історії Волинського краєзнавчого музею

Пізнаймо наше минуле: Братство планує «воскресити» нові історичні документиДержавні архіви зберігають величезний масив документів, що стосуються нашого минулого. На жаль, нам відома лише мізерія. Причина – держава і влада самоусунулись від цих історичних скарбів, їх дуже поволі розробляють і аналізують вчені та ентузіасти. Братство, незважаючи на повну відсутність власних джерел фінансування, дещо зробило, аби «воскресити» сторінки власної багатої й цікавої історії, бо це і частинка історії України.

Перевидано «Пом’яник» Луцького Хрестовоздвиженського братства, який був започаткований 1618 року і довгий час вважався втраченим; повне зібрання творів – фототипічне видання книги братчика Данила Братковського «Світ, по частинах розглянутий» (Краків, 1697 р.) з паралельним (уперше) перекладом на українську мову, знято фільм «Волинська Голгофа Братковського» (кіностудія «Волинь»), встановлено горельєф Д. Братковського і меморіальну дошку біля місця його страти, надгробок біля крипту братської Хрестовоздвиженської церкви; перевидано книжку Б. Жуківа «Нищення церков на Холмщині у 1938 році», розпочато роботи (на жаль, через брак коштів припинено) щодо створення музею історії Братства тощо.

Братство після свого становлення (1617 р.), окрім активної діяльності на захист Православ’я, займалось і просвітницькою діяльністю. Так, наприклад, у його друкарні в лютому 1628 року вийшла збірка жалобних віршів кількох авторів на смерть видатної при братстві особи – священика Хрестовоздвиженської церкви Йоана Василевича «Лямент» (плач, голосіння). Цікаво, що це перша друкована кирилична книжка, видана у Луцьку. На сьогодні виявлено і досліджено єдиний її примірник, який зберігається у Львівському національному музеї. «Лямент» з паралельним перекладом побачить світ через два-три місяці.

А кандидат історичних наук, докторант Центру українознавства Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Михайло Довбищенко працює в архівах Києва над пошуком матеріалів, що стосуються історії Братства 1617-1648 рр. і не були опубліковані. Уже знайдено близько ста документів, які становлять великий інтерес для науковців, шанувальників старовини. Збірник вийде друком у першому півріччі наступного року.

Друге життя цим виданням можуть дати люди, яким не байдужа минувшина. Усі, хто долучиться до цієї справи, одержать іменні примірники книг. Р/р Братства в Укрсоцбанку 2600130016203 МФО 303019, код 21733563. Кошти можна надсилати і поштовим переказом на адресу Братства, на ім’я його голови: 43016 м. Луцьк, вул. Кондзелевича, 5.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 8 (21)

22 серпня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо