Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Справжня пожива для душі

Художній керівник театру «Гармидер» Руслана Порицька з автором інсценізованої новели. Світлина Лідії Клімчук
Лідія Клімчук

У Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася презентація трьох книг письменника, що пише на духовну тематику, – Віктора Гребенюка (підписує художні твори псевдонімом Брат Віктор). Ректор інституту Михайло Сташенко у вступному слові наголосив, що в нашому краї чимало талановитих літераторів, але Віктор Іванович – особливий, бо творить книги духовні, має в цій царині вагомий доробок. Він також редагує часопис «Педагогічний пошук» цього інституту.

Кожна людина створена за подобою Божою, повинна скеровувати свій талант на славу Всевишнього та благо ближнього. Багато пишуть прозу і поезію, але не багато хочуть віддавати свій талант на вівтар Господній. Брат Віктор відчув у собі таку потребу і трудиться на Божій ниві не тільки як письменник а й працює редактором інформаційно-видавничого центру консисторії – газети, сайта, радіопрограми, книг видавництва «Ключі», – сказав про автора протоієрей Віталій Собко.

Віктор Гребенюк – випускник Поліграфічного інституту (редактор наукової літератури), більше тридцяти років працює у видавничій справі, вісім літ очолював видавництво Волинського національного університету імені Лесі Українки «Вежа», та завжди відчував потребу писати на духовну тематику. До слова, а особливо Божого, підходить з великою виваженістю і відповідальністю, а тому, творячи епос «Діяння небожителів» і відчуваючи брак релігійних знань, здобув теологічну освіту у Волинській духовній семінарії. І тоді Брат Віктор успішно довершив поетичний епос «Діяння небожителів» – велику, непросту для прочитання книгу, яку високо оцінюють літературознавці. І не дивина, що цей твір став третім за рейтингом на торішньому конкурсі «Європейська християнська книга». У ньому події відбуваються в різні епохи (від Адама до наших днів), у різних частинах планети, на землі й потойбіччі, але пов’язані Україною-Руссю, її покликанням у світі. Центральна частина книги – це низка одноактних п’єс, що їх зіграли перед оповідачем справжні історичні особи. Варто вже й для того прочитати цей особливий твір, щоб зрозуміти, що в позаземних сферах ведеться велика війна за кожну людську душу між злими силами та янголами-охоронителями, які бережуть нас від спокус.

За благословенням церковної влади Брат Віктор творить римовані акафісти, які служать у храмах. Особливо важливий у вітчизняній літературі акафіст Пресвятій Богородиці перед Її образом «Нерушима Стіна», бо у ньому оспівана Діва Марія – Оранта, Яка оберігає Україну.

Крім того, він автор християнських новел – збірок «Хрещате» і «Тетрамерон». Його «Тетрамерон» – повна протилежність усім відомому «Декамерону», адже кожна з новел Брата Віктора стверджує, що нічого випадкового немає у цьому світі, усюди є непомітна присутність Бога.

На презентації цих книг в Інституті післядипломної педагогічної освіти звучали уривки акафіста у концертному виконанні кліросного хору Свято-Троїцького собору, демонструвалися фрагменти, записані на радіо й телебаченні, а головним було високодуховне спілкування, яке вкотре нагадувало, що не хлібом єдиним житиме людина. Емоційно, зворушливо і глибоко актори народного аматорського театру-студії «Гармидер» відтворили новелу «Крижем». Тож цілком імовірно, що повчальні історії збірки «Тетрамерон» візьмуть до репертуару й інші драматичні колективи, щоби зі сцени донести високодуховне слово Віктора Гребенюка не лише до читача, а й глядача.

29 червня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо