Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Фарингіт

Підготував Андрій ГНАТЮК

Поради за книгою «Повна енциклопедія православної монастирської медицини» базуються на методах лікування, що здавна побутують в обителях. Усі рецепти – досвід ченців-лікарів – вельми прості й звичні. Однак закликаємо не займатися самолікуванням, адже будь-який дар природи по-різному діє на кожен організм. Перш ніж приймати той чи інший засіб, проконсультуйтеся з лікарем.

При гострому фарингіті (запаленні глотки) для полоскання та інгаляцій застосовують листя шавлію, ромашки, евкаліпта, нагідок. Для інгаляцій здебільшого відбирають 10 г сировини на 200 мл окропу. Проводити 5-7 процедур на день, тривалість – 5 хв.

Лист білокачанної капусти, прикладений до хворого місця на горлі, іноді здатен за декілька годин впоратися з фарингітом. Зробити на листку невеличкі надрізи ножем, прикласти внутрішньою стороною до горла, зверху накласти целофан і прив’язати еластичним бинтом або шарфом. Міняти компрес через 2-3 год і залишати на всю ніч.

При хронічному гіпертрофованому фарингіті застосовують реп’яшок аптечний (парило). 3-4 чайні ложки подрібнених квітконосних стеблин залити 500 мл окропу, настояти годину й процідити. Використовувати для полоскань. 

Чорниця (використовувати ягоди й листя): приготувати настій для інгаляції, як під час гострого фарингіту). Пити теплий чай із листя чорниці 3-4 рази на день.

Для лікування субатрофічного й артрофічного фарингіту широко використовують такі збори: настій листя м’яти перцевої (10 г на склянку окропу), відвар кори калини (15 г на склянку окропу), настій трави тисячолистника (10 г на склянку окропу). Настояти кожну із рослин в окремій посудині, процідити, змішати.

Зробити збір з перерахованих трав, залити півлітром окропу, настояти годину, процідити. Використовувати для інгаляцій.

20 січня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо