Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Бронхіт

Підготував Андрій ГНАТЮК

Поради за книгою «Повна енциклопедія православної монастирської медицини» базуються на методах лікування, що здавна побутують в обителях. Усі рецепти – досвід ченців-лікарів – вельми прості й звичні. Однак закликаємо не займатися самолікуванням, адже будь-який дар природи по-різному діє на кожен організм. Перш ніж приймати той чи інший засіб, проконсультуйтеся з лікарем.

1 столову ложку сухої перемеленої трави чебрецю залити склянкою окропу, нагріти на водяній бані 15 хв, процідити. Уживати 4 рази на день між споживанням їжі.

Зробити отвір в очищеній цибулині та всипати туди 1 чайну ложку цукру. Щоденно до одужання з’їдати по цибулині, приготовленій таким способом.

Якщо бронхіт і кашель у дітей, нарізати маленькими кубиками редьку і покласти в каструлю, посипавши цукром. Запікати в духовці упродовж 2 год, процідити й злити рідину у пляшку. Пити по 2 чайні ложки 3-4 рази на день перед їдою на ніч.

Жабрій звичайний. Основна дія – відхаркування. Узяти 3 чайні ложки рослини, залити 2-ма склянками окропу, настояти 1 годину, процідити. Настоянку випити протягом дня. 

Якщо у вас бронхіт, трахеїт, 1 чайну ложку насіння айви залити 2-ма склянками окропу, настояти годину, додати цукор за смаком. Пити по кавовій ложці 4 рази на день. 

1 чайну ложку сушених квітів кропиви дводомної залити 300 мл окропу, настояти 2 год, процідити. Пити як чай по півсклянки 3-4 рази на день. Застосовувати як засіб для відхаркування. 

Заварити у півлітрі окропу 2 столові ложки насіння кропиви, настояти ніч у термосі. Пити по півсклянки 3-4 рази на день. Можна заварити 1 склянкою окропу 2 столові ложки коріння кропиви, гріти на малому вогні 5 хв, вживати так само. 

Намазати грудну клітку сумішшю меду й розтопленого внутрішнього козячого жиру ( у пропорції 1:1), втирати в шкіру, обгорнути компресним папером, а зверху обв’язати пуховою хусткою.

При бронхіті, пневмонії, затяжному кашлі змішати 1,3 кг липового меду, 1 склянку дрібно нарізаного листя алое, 200 г оливкової олії, 150 г березових бруньок, 50 г липового цвіту. Перед вживання суміші зірвані й промиті кип’яченою водою листя алое покласти на 10 днів у холодне темне місце. Розтопити мед і покласти в нього подрібнене листя алое. Суміш добре пропарити. Окремо заварити у 2 склянках води березові бруньки і липовий цвіт, прокип’ятити 1-2 хв. Проціджений і віджатий відвар вилити в застиглий мед, розмішати і розлити у 2 пляшки, додавши в кожну порівну оливкової олії. Зберігати в прохолодному місці. Споживати по 1 столовій ложці 3 рази на день. Перед уживанням збовтувати.

25 березня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо