Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Духовна школа

ЗАДЛЯ МАЙБУТТЯ

У Центрі християнського виховання дітей і молоді в Луцьку. Світлина з архіву священика Андрія Ротченкова
Священик Андрій РОТЧЕНКОВ, директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Сьогодні в суспільстві дуже актуальні питання духовного виховання дітей і молоді. У юнацтва втрачається сенс життя, впевненість у власному майбутньому і майбутньому своєї країни. У дитячому й молодіжному середовищі розповсюджуються алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, самогубства, злочинність, бродяжництво. Становлення духовності – це вища мета кожного, адже особистість людини зростає і розвивається саме на міцному ґрунті духовності. Тому важливо прищеплювати духовність сучасним дітям, бо вони – цвіт нації, завтрашній день нашої України.

При Волинській православній богословській академії (ВПБА) під опікою митрополита Михаїла діє Центр християнського виховання дітей та молоді. Усього в цій духовній школі навчається більше вісімдесяти дітей віком від шести до п’ятнадцяти років, працює директор і п’ятеро викладачів. Учні відвідують три відділи: Закону Божого, духовного співу, театральну студію. Заняття проводяться протягом року щонеділі, окрім літніх канікул.

Відділ Закону Божого поділено на чотири вікові групи, трьома з яких опікується матінка Наталя Ротченкова. Діти на заняттях знайомляться з біблійною історією, переданням Православ’я, історією Церкви, життям святих… Мета уроків Закону Божого – показати на біблійних прикладах, що Бог любить кожну людину, хоче їй допомогти, застерігає від гріха, попереджає, просить не чинити зла, бо воно приносить біль, сум, горе, а добро – радість і вічне щасливе життя.

Особливо цікавими є неформальні підходи до проведення уроків, використання різних форм і методів педагогіки. Наприклад, готуючись до уроку на тему «Притча про сіяча», діти завчасно сіють зерна пшениці в одноразові чашечки, які підписані прізвищем учня, що сіяв. Через три тижні маємо зелені сходи й уявлення, що значить – сіяти зерна. Дуже люблять діти уроки «Вечеря любові – «аґа’пе». Ці заняття проходять у неформальній обстановці: усі сидять за столом, споживають чай із печивом. На цьому занятті діти спілкуються між собою, вчаться поводитися за столом, отримують нові знання про Ісуса Христа та Його учнів. Такі зустрічі проводяться чотири рази на рік.

На заняттях використовуємо прислів’я, приказки, кросворди, ребуси, таблиці, ситуаційні ігри, тести, заучування біблійних цитат різними методами. Діти повинні мати з собою зошит із Закону Божого і Біблію.

За бажанням школярі як домашнє завдання готують проекти на теми: «Чому потрібно кожен день молитися», «Яке значення у моєму житті мають Заповіді Божі», «Як перебороти у собі лінь», «Чому важливо бути уважним і молитися на Божественній Літургії»…

Обов’язковим у першому і другому півріччях є уроки у храмі. Їх викладачі проводять у Свято-Троїцькому соборі та у храмі жіночого Свято-Василівського монастиря. На тих заняттях діти ближче знайомляться з будовою та устроєм церкви, змістом богослужінь, правилами поведінки у храмі, вчаться правильно підходити до ікони, ставити свічку тощо.

У молодшій групі Закону Божого викладає Ярослава Шмакова. До цих дітей – особливий підхід. Вони довірливі, їхнє серце відкрите для Бога. Уроки проходять у вигляді бесід, у великій кількості використовується ілюстративний матеріал. Зважаючи на короткочасне зосередження уваги маленькими, протягом уроку часто змінюються форми роботи: вірші, витинанки, ліплення, малювання, вивчення віршів із Біблії напам’ять і відтворення їх рухами, різні фізкультхвилинки, аудіозаписи (музики, звуків природи, казок), ігри (гра-примирення, «Добре – погано»), ситуаційні ігри (добрий вчинок – плескаємо, поганий вчинок – імітуємо плач)... Дітям молодших груп викладачі до кожної теми готують і роздають розмальовки. Вони розфарбовують їх і зберігають у спеціальних папках. Це сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу.

На хоровому відділі діти вивчають духовні та патріотичні вокальні твори, народнообрядові пісні, виступають під час церковних і громадських свят. У старших групах викладає Надія Квашук, а маленькими опікується Богдана Гонтар. Із музичними керівниками діти неодноразово виступали в кафедральному соборі, концертували у школі, колядували в організаціях, брали активну участь у зустрічі Патріарха Філарета.

На театральній студії, яку в цьому навчальному році очолила Олена Мороль, діти ставлять сценки духовного змісту, вчаться виразно і впевнено говорити, творчо розвиваються. Пасхальні вистави і постановка до Дня матері глибоко зворушують глядачів.

Учні регулярно відвідують богослужіння, організовано йдуть до Сповіді та Причастя, а з цього навчального року співають на Божественній Літургії під керівництвом Надії Квашук.

Усі викладачі Центру мають вищу педагогічну освіту, значний досвід викладання, а головне – велику любов до дітей і до своєї праці. Їхні діти також відвідують духовну школу. 

Педагогічний колектив вважає минулий навчальний рік досить плідним. Якими ж здобутками він був багатий?

Запроваджено шкільну форму: зелені накидки із білим коміром, на якому зображений герб Волині. Зелений колір – колір життя, колір ушанування Трійці – престольного свята кафедрального собору. У цих формах діти відвідують заняття, Божественну Літургію, виступають. Цього року вихованці школи зайняли призові місця на Всеукраїнській олімпіаді «Юні знавці Біблії» у м. Острог. Ще було організовано два паломництва: у першому півріччі – до Почаєва, а в другому – до Зимненського монастиря. Також відвідали з екскурсією Музей волинської ікони. Поки діти займались на уроках, директор школи проводив з батьками катехітичні бесіди. Студенти ВПБА, беручи участь у проведенні занять, практично вчилися викладання Закону Божого для дітей. Було проведено два майстер-класи фахівців дизайну: перед Різдвом – із виготовлення фігурок ангеликів, перед Пасхою – із писанкарства. Проведено свято Миколая, на якому кожна дитина отримала подарунок. 

Вихованці, які регулярно відвідують заняття духовної школи, по закінченні курсу отримують диплом, що сприяє вступу до духовної академії. 

Основою успішного розвитку будь-якої нації є її висока духовність. Позбавлення народу його духовності неодмінно призводить до моральної деформації особистості й суспільства. Саме духовна освіта поверне нашому народові справжні ідеали. Бо ж наші діти – це наше майбуття.

Записуйте діток!

Розпочався новий навчальний рік у Центрі християнського виховання дітей і молоді в Луцьку. Запрошуються діти 6–15 років. Заняття проводяться щонеділі у Волинській православній богословській академії по завершенні дитячої Літургії, що розпочинається о 10.30 у нижньому храмі собору Святої Трійці.

22 вересня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо