Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Інтерв’ю до ювілею

Не можна бути напівдуховним

Не можна бути напівдуховним
Віталій КЛІМЧУК

Перший день весни був ювілейним у протоієрея Івана Семенюка, ківерецького декана, настоятеля собору Покрови Пресвятої Богородиці в Ківерцях: йому виповнилося сорок літ.

– Що спонукало Вас, панотче, обрати в житті священицький шлях? І чи не було інколи розчарування від вибору?

– В першу чергу повинно бути осмислення людиною, що вона є вінець творіння Божого, і Господь виконує Свою волю через людину, вона, так би мовити, є інструмент виконання волі Божої. Що спонукало чи підштовхувало обрати священичий шлях? – непросте питання.  Найбільше – це велике бажання і щира, несумнівна молитва моєї мами. Чи не було розчарування? Беручи людський фактор, може, й траплялося, але коли налаштувати себе духовно і промовити слова Господньої молитви – «нехай буде воля Твоя» , тоді все вирішується наче саме собою.

– Чи є серед Ваших друзів, приятелів люди, які не переймаються питаннями Православ’я, і як Ви на них впливаєте?

– За свої прожиті роки чимало стали близькими людьми, друзями, кумами, родичами. Звичайно, є люди, які мають свій погляд, свою думку, своє бачення на ті чи інші речі, – це їх право. Але Господь є, і чи віримо ми, чи не віримо, – все буде так, як має бути, навіть якщо це всупереч нашим бажанням, поглядам, баченням, переконанням.

– Чи завжди священик у повній готовності налаштований на Літургію або якийсь релігійний обряд, незалежно від емоцій, здоров’я та життєвих обставин?

– Сам Спаситель після хрещення в ріці Йордані був тричі спокушений ворогом роду людського. Отже, кожна людина, особливо священик, зустрічається з багатьма випробуваннями (спокусами). Але є правила, встановлені матір’ю-Церквою, які дають можливість заспокоїтись, налаштуватись на виконання свого обов’язку, свого призначення – для служби Богові, для розмови з Богом, для звершення того чи іншого таїнства.

– Чи є у Вашому досвіді яскраві епізоди навернення людей на путь праведний, відвернення неминучого гріха?

– Навернення людини до Бога це в першу чергу не тільки її бажання, але й усвідомлення її існування на землі. Все залежить від того, як говорить Господь, «чи віруєш у те, що Я можу вчинити», і лише через внутрішнє переконання, внутрішню впевненість ми отримуємо те, що маємо.

– Окрім богослужінь, Вам, отче, доводиться вирішувати багато господарських питань, – як настоятелю храму, благочинному, викладачеві ВПБА. Чи не заважають вони основному покликанню священика?

– Ще у Книзі Буття читаємо – «в поті лиця будеш працювати», отже, людина має постійно перебувати у праці – у стані руху. Адже праця дає певний результат, через який ми добиваємось бажаного, здійснення своїх мрій.

– Як, на Ваш погляд, змінюється духовність суспільства, особливо молоді, і яку роль у тому процесі відіграє Православна Церква?

– Духовність – вона або є, або її немає, не можна бути людиною напівдуховною: або ти віриш, або не віриш. Віриш – значить впевнений; впевнений – значить, виконуєш. Молодь сама повинна вибирати свій шлях у суспільстві, а матір-Церква завжди готова піти назустріч, порадити, підтримати, пригорнути. Православна Церква незалежно від часу відіграє особливо важливу роль у вихованні своїх дітей.

21 березня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо