Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Завітайте до релігійного музею

Завітайте до релігійного музею

Віднедавна музей історії Луцького братства з некрополем, що досі діяв на громадських засадах, набув статусу відділу Волинського обласного краєзнавчого музею.

Його експозиція – це не лише частина минувшини міста, області, України. Найперше – це історія Українського Православ’я. Саме гостра потреба захисту рідної віри, звичаїв та мови об’єднала в XVIІ ст. у Братство наших предків – шляхтичів і простолюдинів, князів і священно­служителів. За це свідомо прийняв мученицьку смерть братчик, поет Данило Братковський. «Своїм дітям наказую триматись тої віри, за яку я вмираю», – заповів перед смертю, побажавши, аби його поховали у крипті (підземній частині) братської Хрестовоздвиженської церкви.

Братчики міцно стояли в захисті Православ’я. Вони збудували свій храм, що на той час був найбільшим у місті, монастир, згодом – каплицю Іверської Божої Матері; діяли братська школа, притулок для бідних, шпиталь, друкарня.

Музей розміщено в колишньому монастирі. Експонати шести його кімнат розповідають про діяльність Братства, яке невдовзі буде відзначати чотиривіковий ювілей. Тут і розповідь про нинішнє Братство, що немало зробило для вивчення минулого, пошанування свого попередника.

Частина експозиції – братський некрополь (усипальниця) у підземеллі Чеснохресної церкви, де в трунах під склом покояться останки захисників віри – перших братчиків, захоронені там за їхнім заповітом 300–350 років тому.

Музей і некрополь створено в основному зусиллями і коштом голови Братства, народного депутата України І скликання Андрія Бондарчука.

Просимо всіх вірян одвідати цей музей. Просимо вчителів середніх освітніх закладів, викладачів недільних шкіл, наставників студентів, організаторів прощ сприяти тому, аби тут побувало якомога більше людей.

Музей працює з 9 до 17 год щодня, крім суботи й неділі. Адреса: Луцьк, вул. Кондзелевича, 5 (поруч із храмом Воздвиження чесного хреста, колишнім планетарієм). Для екскурсійного обслуговування попередньо подзвоніть за номером (0332) 72-33-71.

23 квітня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо