Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Ювілей унікального музею

Ювілей унікального музею

20 років тому, в серпні 1993-го, в Луцьку відкрився Музей волинської ікони. Ця подія збіглася зі 100-літтям Волинського єпархіального давньосховища, створеного в Житомирі 1893 р. з ініціативи архієпископа Волинського і Житомирського Модеста. Давні традиції збирання, зберігання та дослідження пам’яток сакрального мистецтва, започатковані на Волині ще у ХІХ ст. створенням сховищ церковних старожитностей при православних братствах у Луцьку та Володимирі, знайшли продовження у діяльності Музею волинської ікони.

Збірка творів іконопису XVI–XVIII ст. Волинського краєзнавчого музею сформувалася за короткий час. У 1981–1984 рр. музей провів 22 наукові експедиції щодо виявлення, взяття на облік, збору цінних історичних і мистецьких пам’яток у діючих та знятих із реєстрації храмах Волині. Було обстежено 370 церков, обліковано 644 пам’ятки (серед них 396 ікон). До фондів краєзнавчого музею надійшли пам’ятки образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, стародруки, зокрема твори волинської школи іконопису. Крім того, музейний архів поповнився великою кількістю фотографій церков – пам’яток архітектури по кожному району області та церковними документами ХІХ – поч. ХХ ст. Науковим керівником експедицій був відомий український мистецтвознавець Павло Миколайович Жолтовський.

За роки експедицій урятовано сотні витворів сакрального мистецтва, які ще залишались у напівзруйнованих закритих храмах, капличках, на горищах і дзвіницях діючих церков. Осипи і здуття левкасу та фарбового шару, пліснява, забрудненість, значні втрати композиційних частин були характерними для більшості пам’яток, що потрапили до фондів музею. На місці працівники вимушені були робити первісну консервацію, щоб із найменшими втратами перевезти знахідки до краєзнавчого музею для збереження.

Результатами експедицій стала паспортизація кожної пам’ятки із зазначенням датування, розмірів, місцезнаходження, коротким описом та фотографією. Паспорти стали своєрідним попереднім каталогом творів живопису і прикладного мистецтва Волині XVI–XVIII ст. Паралельно з паспортизацією у 1984–1985 рр. укладались охоронні договори з релігійними громадами на їх збереження.

Першочерговим завданням стало не лише зберігання, але й консервація та реставрація пам’яток. Цим займалися реставратори Волинського краєзнавчого музею, спеціалісти Національного науково-дослідного реставраційного центру України і його Львівського філіалу, Національної академії образо­творчого мистецтва та архітектури. Проведена робота заклала фундамент для експонування пам’яток і створення Музею волинської ікони.

Сьогодні в експозиції представлено більше 100 творів іконопису, зібраних працівниками музею під час експедицій, переданих священнослужителями і церковними громадами з благословення керівників православних єпархій Волині, подарованих колекціонерами й окремими громадянами. Вони характеризують розвиток волинського малярства в цілому, його напрямків і течій, дозволяють простежити основні етапи становлення волинської школи.

Експозиція музею побудована за тематико-хронологічним принципом. У залах представлено іконопис ХVІ–ХVІІІ ст. Особливе місце займають шедеври не лише волинського, але й усього давнього українського іконопису. Це монументальні образи’ «Спас у славі» ХVІ ст., «Спас» першої половини ХVІІ ст. з міста Камінь-Каширський, група ікон «волинського іконописця 1630 р.», твори Йова Кондзелевича кінця ХVІІ – початку ХVІІІ ст. та інші.

В окремому залі демонструється унікальна пам’ятка візантійського мистецтва ­ХІ–­ХІІ ст. – Холмська ікона Божої Матері, передана до музею у вересні 2000 р. жителькою Луцька Надією Горлицькою, в родині якої ця святиня зберігалась понад півстоліття. Чудотворний образ відкритий для екскурсантів і паломників. Особливо велелюдними й урочистими є хресні ходи вірян до реліквії у день її уславлення – 21 вересня.

Музей провів 20 щорічних міжнародних наукових конференцій «Волинська ікона: питання історії вивчення, дослідження та реставрації», на яких науковці, музейники, реставратори України, Росії, Білорусі та Польщі діляться здобутками і досвідом у вивченні волинської ікони. Матеріали конференцій публікуються у наукових збірниках. Кращі зразки сакрального мистецтва Волині музей популяризує у своїй друкованій продукції: буклетах, листівках, календарях та ін. Нещодавно видруковано третій альбом «Музей волинської ікони» – солідне подарункове видання, яке відкриває для світу частину наших національних культурно-духовних надбань.

23 вересня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо