Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Гріхопадіння прабатьків

Гріхопадіння прабатьків
Священик Андрій ХРОМЯК, викладач Волинської православної богословської академії, кандидат богословських наук

«І побачила жінка, що дерево добре для їжі, і що воно приємне для очей і жадане, тому що дає знання; і взяла плодів його і їла; і дала також чоловікові своєму, і він їв» (Бут. 3:6)

«І побачила жінка, що дерево добре для їжі, і що воно приємне для очей і жадане, тому що дає знання…». Коли дияволові вдалося не тільки знищити в Єві страх смерті, а й пробудити в ній честолюбні помисли широкого пізнання і високої могутності «як боги», то в її душі, строго кажучи, вже здійснилося падіння, залишалося тільки, щоб цей гріховний настрій виявився ззовні, виразився у злочинному діянні. Тут на допомогу спокусникові прийшло безпосереднє враження від самого забороненого древа, яке дратівливо вплинуло на всі її почуття. У цьому картинному і глибокопсихологічному акті, який зображено в Біблії, гріхопадіння Єви ґрунтовно проявляє ті три головних типи гріха, які апостол (Ін. 2:16) розрізняє як похіть плоті – «добре для їжі», похіть очей – «приємне для очей» і гордість – «жадане дерево, що дає знання».

«…І дала також чоловікові своєму...». Спокушена промовою диявола й остаточно отуманена чуттєвим роздратуванням, Єва зриває заборонений плід і споживає (2 Кор. 11:3). Впавши сама, вона поспішає долучити до свого вчинку і чоловіка, роблячи це, на думку більшості тлумачів, без особливого злого наміру, тому що отрута гріха ще не встигла проникнути в її душу й отруїти спокій совісті.

«…І він їв». Якщо Єву в падінні, до деякої міри, вибачає її порівняно природна слабкість, перебільшено-формальне й суто зовнішнє уявлення про заповіді та, нарешті, безпосередньо-чуттєве враження від дерева, то Адам, який отримав від Самого Бога грізну заповідь і на самому собі випробував стільки проявів божественної любові, не мав жодних обставин, які пом’якшують його провину. Так що його гріх є суто духовний злочин і важчий за гріх Єви (Рим. 5:12, 14; 1 Кор. 15:21–22; 1 Тим. 6:14). 

26 жовтня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо