Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета З церковного календаря

18 грудня – преподобного Сави Освяченого

Преподобний Сава Освячений
Віталій КЛІМЧУК

Святий Сава народився в V ст. Його батько був воєноначальником. Поїхавши по службових справах до Олександрії, він взяв з собою дружину, а п’ятирічного сина залишив на дядькову опіку. Коли хлопчику йшов восьмий рік, він вступив до монастиря Святої Флавіани, який знаходився поблизу. Обдарована дитина скоро навчилася читати і добре вивчила Священне Писання. Марно батьки вмовляли Саву повернутись в світ і одружитись.

У 17 років він прийняв чернечий постриг і мав такий успіх в пості та молитвах, що був удостоєний дару чудотворення. Провівши десять років в обителі Флавіани, вирушив до Єрусалима, а звідти – в обитель преподобного Євфимія Великого. Але о. Євфимій направив брата Саву до авви Феоктиста, настоятеля поблизького монастиря. У тій обителі пробув преподобний Сава послушником до тридцятилітнього віку.

Після смерті старця Феоктиста його наступник благословив Саву затворитись у печері. Лише в суботу святий покидав затвор і приходив в обитель, брав участь в Богослужінні та приймав їжу. Через деякий час преподобному дозволили зовсім не покидати затвору, і святий Сава подвизався в печері протягом 5 років.

Преподобний Євфимій уважно слідкував за життям юного інока і, бачачи, як він духовно виріс, став брати його з собою в пустелю Рув (біля Мертвого моря). Вони виходили 14 січня і перебували в ній до Неділі Ваій (Вербної). Преподобний Євфимій називав святого Саву отроком-старцем і турботливо виховував його у найвищих чернечих чеснотах.

Коли Євфимій відійшов до Господа, святий Сава пішов з лаври й оселився в печері поблизу обителі преподобного Герасима Йорданського. Через декілька років до Сави почали збиратись ученики – всі, хто бажав чернечого житія. Так виникла Велика лавра.

Преподобний Сава заснував ще декілька монастирів. Багато чудес було явлено за його молитвами. Посеред лаври забило джерело, під час засухи пройшов рясний дощ, відбувалися зцілення хворих і біснуватих. Сава Освячений написав перший устав церковних служб, так званий Єрусалимський, прийнятий усіма палестинськими монастирями. Святий мирно відійшов до Господа в 532 році.

Каплиця-усипальниця угодника знаходиться в Лаврі Сави (монастир Мар Саба) – православному грецькому чоловічому монастирі на території Західного берега річки Йордан, в Юдейській пустелі, у долині Кедрон. Заснований близько 484 року преподобним Савою Освяченим. Є одним із найдавніших спільножительних монастирів. Храм знаходиться в юрисдикції Єрусалимської Православної Церкви.

За давньою традицією монастирський статут забороняє для жінок вхід в обитель. Для своєї матері Софії Сава поруч побудував «Жіночу вежу», яка потім стала використовуватися як готель для жінок, охочих жити поряд із лаврою. У монастирі ніколи не було і до цього дня немає електрики.

27 грудня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо