Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ГАРАНТОВАНИЙ ПРОГРАШ
Залежність від азартних ігор – дуже небезпечна для людини

 

Гарантований програш: Залежність від азартних ігор – дуже небезпечна для людиниЗапитання

Чи є шкідливими гральні автомати? Де про це сказано в Біблії?

 

Відповідає священик Андрій Ротченков

Кожною Своєю вказівкою, кожною заповіддю Господь застерігає нас від чогось шкідливого, чогось, що руйнує наше щастя. Це подібно до напису на електричному щиті: «Не торкатись! Небезпечно!»

Ще в Старому Заповіті через пророка Ісаю Господь закликає нас не приносити жертви поганській богині Мені – богині долі, удачі. Після приходу Спасителя на землю це питання залишається актуальним. Апостол Павло переконує, що дуже небезпечним для нас є стан, коли нами щось володіє, коли ми потрапляємо в залежність від чогось.

Яку ж небезпеку приховують в собі оті миготливі машини, які останнім часом з’явилися в наших магазинах, парках, кінотеатрах? Що, здавалося б, поганого в тому, щоб кинути кілька жетонів в автомат?

Психологи стверджують, що граючи на автоматах, людина потрапляє в залежність, подібну до наркотичної. При азартній грі людина змінює стан своєї душі, отримує згусток емоцій – точно так само, як при алкогольному чи наркотичному сп’янінні. Йдучи з роботи втомлена, людина не минає автомат, підходить, щоб зняти напругу (гроші потрібні невеликі та й автомат під боком). І ось так, здавалося б, невинно, непомітно людина втягується в азартну залежність. Чутка про те, що комусь поталанило виграти, миттєво облітає людей, а ті, що програли (яких переважна більшість), як правило не розповідають про свої невдачі. Тому здається, що вигравати легко. Етапи формування хворобливої пристрасті такі самі, що і при будь-якій залежності від наркотичних речовин. Спочатку – бажання отримати нові відчуття, так би мовити, «полоскотати нерви». Потім малі дози гри перестають задовольняти людину, почуття міри втрачається. Потім пристрасть починає підкоряти волю, життєві інтереси людини звужуються, моральні норми ламаються, заради гри людина йде на обман і крадіжку, вона прагне відігратись і помститися за програш. Найстрашніший наслідок цього всього – самовбивство. Таких випадків багато.

Причому азартна залежність настає досить швидко, інколи за тижні чи кілька місяців. Тому легка доступність гральних автоматів дуже небезпечна, особливо для дітей. Раніше, щоб пограти в азартні ігри, людина повинна була кудись їхати. Сьогодні ж людина стикається з азартними іграми мало не на кожному кроці, навіть переглядаючи лотереї по телебаченню.

Наступна небезпека, яку приховують в собі азартні ігри, – це прищеплення ними людям небажання працювати, поєднаного з бажанням жити заможно. У нашій культурі, починаючи з казок, закладена віра в чудесне збагачення. Згадайте скатертину-самобранку чи золоту рибку і подібне до них. Азартна гра – це втілення мрії у раптове збагачення! Людина ніби не робить нічого поганого і стає заможною.

Насправді виграш в азартній грі – це чийсь програш. Це прихована форма пограбування: ти виграв не у власника автомата, а в того, хто потрапив у залежність від ідола азарту і віддав йому всі свої статки. Власник автомату (або казино) завжди у виграші.

Азарт, захоплення чимось самі по собі не є гріхом, коли вони рухають уперед наш розвиток – духовний, творчий, коли потребують від людини зусиль. Гральний автомат – це пасивне очікування успіху: ти просто чекаєш, яка випаде цифра.

Отже, будемо розуміти, що алкоголь, наркотики, азартні ігри – це один ланцюжок, який веде людину до самознищення. Визнаймо, що справедливо Господь попереджає нас про небезпеку гріховного азарту, що справедливо люди назвали гральний автомат «одноруким бандитом». Замислімось, чи можемо ми щасливо жити в державі, де влада грубо порушує Божі застереження: торгує зброєю чи надає підтримку лотереям, спрямовуючи людей на погибельний шлях.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 5 (30)

26 травня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо