Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Благодійність

ПОЖЕРТВА ЗАРАДИ БОГОРОДИЦІ

Протоієрей Микола ЦАП,
канцлер єпархії, настоятель храму Великомученика Юрія Переможця в Луцьку

Товариство «Холмщина» передало копію чудотворної ікони Холмської Богородиці в дар парафії Великомученика Юрія Переможця в Луцьку. Світлина Віктора ДудікаРадісними і знаменними були цьогорічні свята для луцької парафії Великомученика Юрія Переможця. 8 січня, у день Собору Пресвятої Богородиці, представники товариства «Холмщина» передали в дар церкві копію чудотворного образа Холмської Богородиці, написану в Києві 2002 року відомим іконописцем Володимиром Гачком – професором Національної академії наук.

Народився автор 1935 року в мальовничому українському селі Святе Ярославського повіту на березі Сяну, де кожна церква була наповнена шедеврами наших давніх малярів. Тому не дивно, що художник цікавиться давнім іконописом і взявся за освоєння знаменитих ікон візантійського письма, вивезених за межі держави в різні часи. На його думку, добрі копії (чи, як ще кажуть, списки) мають силу оригіналіві повертають пам’ять народу. Його робота над відновленням ікони Вишгородської Богоматері (XI століття) за протоколами комісії Ігоря Грабаря – відомого дослідника давнього іконопису – недавно завершилася встановленням авторської копії на своє давнє місце у відбудованій церкві Богородиці Пирогощі на Подолі в Києві.

Знаючи про плідну діяльність «Холмщини» в Луцьку, художник вирішив передати ікону Товариству, але з умовою, що вона буде подарована одній з православних церков, парафіянами якої є холмщаки. Вибір зупинився на Свято-Юріївській.

У Луцьк Володимир Гачко привіз образ 12 жовтня 2006 року. Того ж дня він зустрівся в храмі з головою товариства «Холмщина» Миколою Онуфрійчуком і автором цих рядків. Саме тоді обговорювалася передача ікони в церкву, яка справила неповторне враження на художника.

Образ написаний на полотні олійними фарбами у візантійському стилі в темних тонах. Його розмір 75 х 100 см. Богородиця має скорботний вигляд. Варто зауважити, що художник, коли малював ікону, ще не бачив оригіналу. Стараннями і коштом Товариства протягом листопада-грудня 2006 року була виготовлена для ікони дубова рама.

По закінченні святкової Літургії образпри вході до храму зустріли староста Валентин Теслер із хрестом, хлопці-прислужники зі свічками та діти недільної школи і урочисто внесли її до церкви на солею. Тут зі словом до присутніх звернувся Микола Онуфрійчук, розповівши про Холмщину та історію чудотворного образа Холмської Богоматері, який нині зберігається в Музеї волинської ікони у Луцьку. Після цього автор цих рядків освятив образ і висловив подяку жертводавцям, запевнивши, що парафія належно пошановуватиме святиню. Йшлося також про те, що в нашому місті вже зареєстровано релігійну громаду на честь Холмської ікони Божої Матері, ближчим часом розпочнеться будівництво її храму.

На завершення урочистостей перед іконою пролунала молитва до Холмської Богородиці, а після цього під спів хору холмщаків і двох парафіяльних хорів – професійного під орудою Миколи Сидлярука й аматорського під керуванням Софії Машевської – люди підходили до образа.

Усі, хто були цього святкового дня у храмі, вслухаючись у глибокий зміст наших чудових, давніх колядок, які сповіщають про радість народження Сина Божого на землі, раділи, що церква збагатилася ще однією прекрасною іконою.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 1 (26)

26 січня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо