Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Лжепророцтва на службі в політики

Андрій ГНАТЮК

Згадаймо, як на зламі 80–90-х минулого століття нас «лікували» з телевізора, як нам пророкували про незвідане майбутнє і говорили про тоді таємничий 2000-й. Що тоді має статися ледь не кінець світу. Саме тоді популярними були радянські астрологи Павло і Тамара Глоби.

У квітневому номері журналу «Україна» за 1990 рік опубліковано величезне інтерв’ю з цими віщунами. Є там і їхнє пророцтво про Україну, і про тодішнього генсека Горбачова. Тепер ми можемо чітко сказати, що збулося і на кого працюють ці люди.

Отож, читаємо: «Чорнобиль розбудив народ, змусив його подивитися тверезо на своє становище. У 1991–1992 роках триватиме відродження Києва… 1994-й – рік гармонізації. 1996 року має щось статися на півдні України. Стихійне лихо, катастрофа? Невідомо. З 1997 року настане екологічна гармонія… Складні місяці цього року в Горбачова – травень і вересень. Подібний період був у нього у вересні 1988 року. Що саме там було і хто яку роль відіграв у тих подіях, ми дізнаємося, мабуть, тільки з часом. Непросто буде Михайлові Сергійовичу в лютому-березні 1991 року. Якщо все закінчиться, почнеться повне відновлення рівноваги в країні. 1992 року Горбачов має змінити свою орієнтацію, а відтак і оточення. Пік політичної кар’єри – 1997 рік. Його ідеї підтвердяться й будуть належно оцінені лише 2008 року».

У цілому – загальні фрази. Який був пік кар’єри в Горбачова і де та країна, якою він правив, переконувати нікого не треба. Але щодо чогось глибшого – жодної конкретики, як-от про катастрофу чи 1988 рік. Бо ж тоді відкриється вся правда про так званих пророків.

А вже 4 березня 2014 року у Глоби жодного слова про благополуччя України. Навпаки, вона розпадеться на три частини. 2014-го в Україні будуть існувати дві незалежні адміністрації. Східноукраїнська федерація не буде підпорядковуватися Києву. Навіть Путін ще не назвав частину окупованого Донбасу федерацією, а Глоба вже вислужився. Як чітко збувається план Росії!

Ще читаємо з того старого журналу: «1989 року все стало явне, що було таємне… Вийшла на денне світло мафія, й офіційні власті почали боротися з нею. Триватиме вона до серпня 1991 року». Хто – вона? Мафія чи боротьба? Це єдиний натяк на гучні події того часу. Але жодного слова про путч і його осіб. А одну мафію замінила інша…

«Критичні події припадуть на кінець 1991 року і на 1992–1993 роки». Якщо критичними назвати референдум за незалежність 1 грудня 1991-го, то так.

«1990-й рік – рік розгону. А ще цей рік обіцяє бурі, грози, зливи, повені. У серпні можлива посуха. До жовтня треба берегти дітей од викрадення». Щоби сказати про грози й зливи, то не треба бути пророком. А от щодо викрадення дітей, то чи не потрібно їх берегти й після жовтня і взагалі завжди?

А ось сучасне пророцтво греко-католицького священика Германа Будзінського. Щоправда, УГКЦ передбачення, приписане йому, не визнає. Він провіщає покарання для «третіх совєтів і комуністів», відродження України і закінчення війни між днем народження Шевченка, 9-м березня, і Днем Незалежності, 24-м серпня. Але не називає року. А ще в його передбаченні йдеться: «П’ятим керманичем України буде жінка, яку перед тим влада буде переслідувати та посадить до тюрми». П’ятим керманичем став Петро Порошенко, а пророцтво про Юлію Тимошенко не збулося.

18 лютого 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо