Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ІЗ ЧУЙНИМ СЕРЦЕМ І СЛОВОМ ДОБРИМ...

Галина МЕЛЬНИК

Із чуйним серцем і словом добрим...У нашому селі Лахвичі Любешівського деканату ніколи не було церкви. Ми належали то до однієї сусідньої парафії, то до іншої. Чи то когось охрестити, чи то поховати, чи повінчати молодят – доводилось їздити по чужих селах, просити сусідніх отців.

І якою була всезагальна радість, коли до нашого села приїхав священик Олег Кулішз сім’єю. Бо відразу ж стільки проблем спало з плечей – розуміли всі. Але не так усе легко виявилося для нього. Він приїхав посеред зими, перед Різдвяними святами, із малою дитиною. Дали їм стареньку дерев’яну хатину без будь-яких меблів і речей. Хіба що тільки один стіл та одне ліжко...

Як він відслужив святу Літургію на Різдво Христове – того ніхто не знає. Бо чвари не вщухали через дерев’яну каплицю на кладовищі, де інколи здійснювали Богослужіння священики Московського Патріархату. Люди розділилися, та все ж змогли «відвоювати» каплицю для священика Київського Патріархату.

Усі розуміють, які там умови для ведення Богослужінь. Найгірше взимку, бо опалення немає ніякого. Немає і світла – бо то кладовище. Правити доводиться при свічках і в холоді. І це при поганому здоров’ї нашого священика. Та й узимку людей мало ходить, тільки на свята більше. І вода, і вино замерзає, і священичі ризи доводиться вдома тримати.

Наш отець Олег зі своєю паніматкою організували невеличкий церковний хор. І цього року ходили колядувати і по нашому селу, і в район.

І якось помаленьку, з волі Божої, розпочали будівництво нашого Свято-Миколаївського храму. Священик турбувався, щоби на весні і двері робили, і вікна до церкви. А ще навесні продовжили будівництво стін. А на все потрібні гроші, про що не перестають думати і наш священик, і парафіяни.

Звичайно, тяжко нашому отцю Олегові, бо господиня тієї хати, де вони квартирують, зажадала аж три тисячі доларів. І це в такому невеличкому і бідному селі, як наше. То поки що платять, як за квартиру. Усі меблі позносили для священика парафіяни: і шафу, і ліжко, і стіл, і навіть стільчики. Багато чим допомагають, звичайно, їхні батьки. Теж привезли чимало необхідних речей. Хочай приїжджають рідко, бо ж за 200 кілометрів часто не нагостюєш. А ще обоє батьків-художників написали дві ікони для нашої каплички, за що ми їм дуже вдячні.

Але от що виходить із нашою церквою. Ми всі кошти пускаємо на її будівництво, і ще не одну тисячу доларів доведеться докласти. А які ж у селі можуть бути доходи, коли до каплички прийде до двадцяти людейв неділю? І ходять, зазвичай, ті ж самі, і саме їх коштом існує наша церковна громада.

І ми всі знаємо, що Церква відділена від держави. А ще багато хто говорив, що для священика держава нібито платить мінімальну зарплату. Та коли дізналися, що він нічого не отримує, то вирішили дати місячний заробіток – аж двісті гривень. Більше дати не спроможні, бо доходи зовсім малі.

А хотілося ще ось що написати. Кожного кварталу наша церква зобов’язана платити внески і в центр зайнятості, і в податкову,і в пенсійне, і в соціальне страхування. А це обходиться церкві ще в сто гривень. Люди не розуміють і засуджують, а доходи від цього не збільшуються. І хто нам зможе пояснити, як наша маленька парафія і церкву побудує, і ще оплатить усі державні внески?

Тож так і перебиваємося від місяця до місяця. А кого це цікавить? Тільки нашу невеличку громаду, тих, хто дійсно переживає і за сім’ю священика, і за будівництво нашого храму.

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 7 (32)

27 липня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо