Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

АВРААМ ПРИНОСИТЬ ІСААКА В ЖЕРТВУ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Авраам приносить Ісаака в жертву. Малюнок Богдана Тимца (16 років, Луцьк)Одного разу Бог з’явився Авраамові у вигляді трьох ангелів і пообіцяв, що Сарра, його дружина, народить йому сина. Через рік після того як відбулася зустріч з трьома ангелами, у Авраама і Сарри народився син, якому дали ім’я Ісаак. Аврааму було тоді сто років, а Саррі – дев’яносто.

Чому вони чекали сина до такої глибокої старості? Бог знав, що Авраам любить Його, довіряє Йому і ніколи Його не зрадить. Але Авраамова віра в Бога повинна була пройти випробування, стати міцнішою. Бог уперше обіцяв Аврааму сина ще за 25 років до народження Ісаака. Чи легко чекати обіцяного 25 років? Це напевне важко. Аврааму теж було важко так довго чекати, але йому допомогла його віра.

Авраам і Сарра дуже раділи народженню сина. Саме тому вони дали йому ім’я Ісаак, що означає радість, сміх.

Ісаак був дорогим для свого батька, тому Бог захотів випробувати Авраама, перевірити, чи не любить він Ісаака більше, ніж Бога, чи готовий він пожертвувати заради Бога своєю любов’ю.

Ми вже говорили про жертви, які приносили перші люди, про жертви Каїна й Авеля. Коли ми проявляємо любов до людей і слухняність до Бога – ми приносимо приємну для Бога жертву. Бог захотів жертви від Авраама і наказав йому принести Ісаака в жертву.

Як ви гадаєте, чи насправді Бог хотів, щоб Авраам зарізав свого сина, як ягнятко, і спалив на жертовнику? Звісно, що ні! Бог лише випробовував Авраама.

Ісаак ніс на собі дрова, на яких Авраам мав принести його в жертву. Цим у Старому Заповіті було передбачено, що через багато років після того як жив на землі Ісаак, Ісус Христос понесе на собі Хрест, на якому Він Себе мав принести в жертву за гріхи всіх людей.

Авраам вірив, що Бог не допустить смерті хлопця.

Ці слова недаремно потрапили на сторінки Божого Слова. Адже в душі кожної людини живуть різні істоти. Овечка – це наша слухняність, голуб – це наша лагідність, віл – наша сила. На жаль, не тільки добрі істоти мешкають усередині нас. Є ще хитра лисиця, злий вовк, підступний змій, уперті та неслухняні козел та баран.

Нагадаймо собі, яке завдання поставив Бог першим людям, коли оселив їх у раю? Панувати над усіма тваринами. Але Бог мав на увазі не лише тварин, які населяють природу, але також істот, які населяють душу людини: наші добрі та погані риси характеру, почуття, бажання. Ми повинні панувати над мешканцями нашої душі й підкоряти їх Богу. Те, що Авраам приніс у жертву Богові впертого барана, означає, що він поборов у собі останню неслухняність. Господь випробував Авраама і допоміг йому стати повністю слухняним Його наказам. Бог сказав йому: «Оскільки ти був вірним Мені, тобто довіряв і був слухняним, то Я теж буду вірним Своїм обіцянкам, зроблю щасливими тебе і твоїх нащадків».

Уважно пошукайте в своєму серці: чи не заплутався там баранець упертості та неслухняності? Якщо такий є, то його треба принести в жертву Богові, тобто повністю позбутися цього гріха.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 7 (32)

26 липня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо