Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ІСААК-МИРОТВОРЕЦЬ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Ісаак-миротворець. Малюнок Богдана Тимца, 16 років, ЛуцькКоли син Авраама Ісаак став дорослим – він одружився з дівчиною, яку звали Ревека. Через деякий час у них народились хлопчики-близнятка Ісаак та Яків.

Невдовзі після народження близнят у країні настала засуха. Кілька місяців не було дощу, висохла трава, яка є пашею для овечок, на полях не було врожаю.

Через засуху не стало їжі для родини Ісаака та для їхніх тварин. Мабуть, він думав: «Що ж мені робити? Без води ми загинемо».

Ісаак з Ревекою вирішили переселитись на деякий час в іншу місцевість – поки мине засуха. Тими днями люди під час голоду або засухи переселялись до Єгипту. Але Бог не хотів, щоб Ісаак їхав до Єгипту. Тому з’явився йому, коли він перебував у місцевості Гера і сказав, щоб залишився тут. «Я буду з тобою і благословлю тебе», – сказав Бог.

Ісаак послухався Бога. Бог посилав йому стільки води, що вистачало як для сім’ї, так і для худоби. Ісаак зібрав такий урожай, якого ніхто довкола не мав. Завдяки Богу отара Ісаака значно збільшилась і це принесло йому заможність. Господь благословив Ісаака, який слухався Його слів.

Ісаакові сусіди заздрили його збагаченню. Цар того краю сказав Ісааку: «Іди від нас, бо ти став сильнішим, ніж ми».

Ісаак та Ревека змушені були переселитися в інше місце.

Колись у цьому краї жив його батько Авраам. Тут він повикопував криниці, з яких черпав воду. Тепер вода потрібна була Ісаакові. Але ті криниці вороги Ісаака засипали землею і камінням. Тож він зі своїми слугами взялися відкопувати й очищати їх. Скоро колодязі знову були чистими, з холодною і свіжою водою.

В той час як Ісаак чистив криниці, сусіди тільки спостерігали. Коли в них знову з’явилась вода, вони прийшли до Ісаака і сказали: «Це наші криниці, віддай їх нам».

Ісаак знав, що це були його криниці, але він бажав жити в мирі зі своїми сусідами. Якщо ж він відмовиться переселитися – бути війні. Тому Ісаак бере свою сім’ю і їде в інше місце.

Слуги Ісаака відразу почали копати нову криницю в новому місці. Знову його сім’я мала свіжу і чисту воду. Мабуть, вони надіялись, що цього разу їх не турбуватимуть.

Проте сусіди знову прийшли і зажадали нову криницю для себе. Цим разом вони навіть хотіли битися за неї. Але Ісаак не хотів з ними навіть сперечатись. Він вирішив краще переселитися знову. Ісаак знав, що Бог дбатиме про нього доти, доки він дбатиме про мир.

Ісаак зі слугами знову викопали криницю. Цього разу вороги вже не намагались забрати її собі. Нарешті Ісаак мав спокій.

Пізніше він зі своєю родиною переселився до Вірсавії. Там затримався, збудував жертовник і подякував Богові за Його допомогу під час засухи, за те, що беріг його, і за місце, де він міг тепер жити зараз в мирі з іншими людьми.

Ісаакові сусіди, які виганяли його, бачили, що Бог допомагає йому. Незважаючи на часті переселення, Ісаак був заможнішим за них. Вони злякалися, щоб Бог не покарав їх. Тому вони вирішили прийти до Ісаака і просити його дружби.

Ісаак був здивований. «Чого ви прийшли до мене? Ви ж ненавидите мене, прогнали геть від себе. Через вас я змушений був переселятись, а тепер ви прийшли до мене?» – спитав Ісаак.

«Обіцяй нам, що ти не будеш чинити нам зла», – сказали вони. – Ми знаємо, що з тобою твій Бог, і ми бажаємо бути твоїми друзями».

Замість того, щоби мститися своїм кривдникам, Ісаак справив їм великий бенкет. Тоді запросив їх переночувати у своєму домі. Таким чином, Ісаак показав їм, що прощає образу.

Нелегко бути люб’язним з тими людьми, які нас кривдять. Але саме цього навчає нас Бог. Він хоче, щоб ми не мстилися, прощали, добром перемагали зло.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 10 (35)

21 жовтня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо