Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

«КОГО УБОЮСЯ?»
Якщо християнин живе побожно, – життєві ризики набагато послаблюються

 

Запитання

Людей підстерігають небезпеки: будь-кого можуть пограбувати, принизити, навіть убити... Що ж є обороною для православних?

 

Відповідає священик Андрій Ротченков

Наш головний захист – Господь Бог. Щоб бути під Його захистом, піклуванням, мати від Нього допомогу, потрібно жити духовним життям. Це означає молитися вранці й увечері, щонеділі й у свята відвідувати храм, читати духовні книги, сповідатися і причащатися. Якщо християнин так живе – він з Богом, а тому перебуває під Його особливою опікою. Звісно, що Господь опікується всіма людьми. Але якщо людина відходить від Бога, від літургійного життя, якщо лише за назвою є православною, то вона втрачає Боже благословення. Адже Господь, оберігаючи нашу свободу вибору, не примушує служити Собі й отримувати Його піклування.

Треба надіятися на Бога, без волі Якого, як запевняє Євангеліє, і волосина не впаде з нашої голови, але й остерігатися небезпек, не спокушати Господа своєю нерозсудливістю.

Для підсилення нашої віри Бог дав нам матеріальні святині – натільний хрест, який не треба знімати за жодних обставин; також свячену воду, артос чи просфору.

Ще прикликаємо Божу охорону молитвою при виході з дому. Святитель Ігнатій Брянчанінов радить читати молитву: «Відрікаюся від тебе, сатано, гордині твоєї і служіння тобі, і з’єднуюся з Тобою, Христе, в ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь». Перед дверима добре накласти на себе хресне знамення; перехрестити дітей, які йдуть на вулицю самі.

Якщо опинились у небезпечній ситуації, треба молитись: «Отче наш», «Богородице Діво», «Господи, помилуй» багато разів. Користуватися молитвою добре й тоді, коли на наших очах загрожують іншій людині, а сил і мужності кинутись їй на допомогу не вистачає.

Сильною є молитва до святих, які прославились військовою майстерністю: Юрію Переможцю, Феодорові Стратилату, Димитрію Солунському, Олександрові Невському, Димитрію Донському. Не забудьмо про Архістратига Михаїла й нашого ангела-охоронця. Усі вони мають від Бога особливу владу подавати слабким силу для подолання ворогів.

Помешкання християнина неодмінно повинно бути освячене. Благодать і ангел-охоронець, який при цьому дається оселі, береже наше житло від усякого зла.

Жодні засоби не допоможуть, якщо ми будемо жити гріховним життям, забуватимемо про Бога. Часто Господь допускає небезпеки для врозумлення грішників.

26 листопада 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо