Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

СІМДЕСЯТ – ЦЕ ТІЛЬКИ ПОЧАТОК

Віктор ГРЕБЕНЮК

Церква Святого Йоана Хрестителя в с. Прилуцьке Ківерцівського деканату. Світлина Віталія СарапінаНезадовго перед вибухом Першої світової війни у Ківерцях Луцького повіту згоріла церква. Уже друга в цьому селі. Наступні бурхливі події довго не давали змоги споруджувати храми, та ківерчани все-таки задумали знову звести Божий дім. Громадою збирали кошти, їздили до Луцька домагатися дозволу. Дозвіл одержали на каплицю, але поставили повноцінну церкву. Саме тоді, коли в Польщі настав пік гонінь на Православ’я. Цікаво, що збереглась і документація тих часів, і фотознімки, що зафіксували етапи будівництва.

Нині всю багату на події й особистості минувшину цієї парафії (тепер село називається Прилуцьке) зібрано під одну палітурку. До 70-річчя храму, що відзначалося 20 січня, місцеві краєзнавці Олексій і Сергій Кирилюки підготували й видали книгу «Історія церкви Св. Івана Хрестителя села Прилуцьке, 1937–2007 роки».

Готуючись до цієї дати, парафіяни й настоятель протоієрей Василь Мураль провели великі ремонтні роботи; здійснено реставрацію іконостасу тощо.

На ювілей до Прилуцького прибули єпископ Луцький і Волинський Михаїл, декан протоієрей Олег Ткачусь, луцьке й ківерецьке духовенство. У проповіді під час святкової Літургії владика наголосив, що пройдений громадою шлях позначено щирою вірою і значними здобутками, але сімдесят років – це лише початок великої історії та великого шляху у вічність.

Преосвященний вручив благословенні грамоти парафії в цілому, а також старості Юрієві Кирилюку, касирці Євгенії Бодячук, дитячому хорові недільної школи, церковному хору і зокрема його регентці Людмилі Глембоцькій та найстарішій хористці Любові Кульбачинській, дитячій недільній школі, парафіянину Олексієві Кирилюку.

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 1–2 (38–39)

27 лютого 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо