Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ТАЄМНИЦЯ СВЯТОЇ ВОДИ

Валерій ШАРАНДІН,
вихованець Волинської духовної семінарії

 

Таємниця святої води. Світлина Ігоря БородавінаОсвячена Богом

У 30 років Спаситель світу прийшов із Назарета на річку Йордан до Йоана Предтечі хреститися, щоб виконати все за Законом Божим і показати приклад.

Свято Хрещення Господнього також називається Богоявленням, тому що коли Месія виходив з води, раптом розкрилися над Ним Небеса і Йоан побачив Духа Божого, Який у вигляді голуба спускався на Ісуса, а з Небес почувся голос Бога-Отця: «Це є Син Мій улюблений, у Ньому Моє благовоління». Так Творець явив Себе людям, що Він – Пресвята Трійця, а саме: Бог-Отець промовляв з Неба, втілений Син Божий хрестився, а Дух Святий зійшов, як голуб. Також присутні при цьому побачили в особі Ісуса Христа не тільки людину, але й Бога.

У пам’ять про те, що Агнець Божий освятив воду Своїм хрещенням, перше велике водосвяття відбувається напередодні празника у храмі, а друге – в саме свято просто неба на річках, ставках, біля криниць.

 

Шляхи пізнання

Що ж такого є у святій воді? Чому віруючі несуть її додому? Чим же допомагає вона людині?

У Посланні до филип’ян апостол Павло каже: «...І молюся за те, щоб любов ваша ще більше і більше зростала в пізнанні...» Як любов наша повинна зростати в пізнанні? Є дві області знання. Одна та, якою займаються вчені: вони досліджують природу й суспільство, а друга – та, яку осягають люди й зовсім невчені, для сприйняття цього пізнання треба тільки мати щире серце та любов до Бога. У тих, хто схиляє коліна перед Христом, накопичуються величезні, нескінченні знання з безмежної області того невідомого, що не знає і не може досліджувати наука.

Є світ фізичний, а є духовний, де існують закони вічні, закони вищого порядку, не такі, як закони нашого тлінного, тимчасового існування. У духовному світі – невідомі нам сили. Й ці сили, закони з’являлися не раз перед очима людства, коли творив чудеса Господь Ісус і Його великі святі.

Представники науки визнають, що їхні відомості про світ – надто мізерні, а спроби наблизитися до живої таємниці матеріального і духовного життя – недосконалі. Тому знання повинні доповнюватися з іншого джерела – релігії. Видатний фізик, лауреат Нобелівської премії Макс Планк каже: „Релігія і наука зовсім не виключають одна одну, як це вважали раніше і чого бояться наші сучасники. Навпаки – вони узгоджують і доповнюють одна одну ... якщо обидві (релігія і природнича наука) вимагають для свого обґрунтування віри у Бога, то для першої (релігії) Бог стоїть на початку, для другої (науки) – в кінці усього мислення. Для релігії Він фундамент, для науки – вінець світоспоглядання».

 

Нові досліди та вічна таємниця

Доктор Масару Емоту з японського міста Йокогама, засновник Корпорації міжнародного управління охорони здоров’я, всебічно вивчає таємниці води.

Його досліди, що включають фотографування відмінностей між кристалами води після спрямування на неї добрих та поганих думок, відкрили, що вода... має пам’ять: вона відповідає позитивно на високоморальну інформацію, стаючи чистою, і негативно – на аморальну, стаючи брудною. Учений довів, що вода – найкращий провідник вібрації, а без вібрації не може бути життя.

Схожість між предметами з однаковою вібрацією означає те, що вони можуть передавати енергію один одному. Доктор Емоту продемонстрував це, вдаривши по одному із двох однакових камертонів. Потім заглушив той, по якому було нанесено удар, щоб показати, що камертон, до якого не доторкались, у той момент сильно вібрував і одержав енергію.

Людина також володіє вібраціями та енергією, розлад в її роботі виражається у хворобливому стані.

«Від повноти серця уста промовляють», – читаємо в Євангелії від Матфея. Коли священик і миряни моляться, коли кожне слово виливається з серця, то через віру й любов до Бога ми об’єднуємося з Ним, Його сила та святість передається й нам, подібно до того як ми гріємося на сонці і від його світла й тепла стаємо світлі й теплі.

Так освячується вода, вона стає цілющою.

Дослідники кажуть, що енергія і вібрація здорової клітини концентруються у рідині, тож коли ця вода попадає в організм, він одержує «інформацію здоров’я» і хворий одужує. Те, що свята вода має цілющу енергію та вібрації, вчені довели, тільки відповісти «чому?» вони не можуть.

Але якщо вчені тільки зараз довели, що свята вода оздоровлює, то віруючі люди давно зрозуміли й використовують ці надприродні властивості освяченої води.

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 1–2 (38–39)

22 лютого 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо