Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ХРИСТИЯНСЬКУ ЕТИКУ – У ШКОЛУ!

Володимир ВИСЛОЦЬКИЙ

Християнську етику – у школу!Сьогодні як ніколи говориться про дефіцит моралі в суспільстві. Одним зі шляхів зменшення цієї проблеми є запровадження у загальноосвітніх школах уроку християнської етики. Такий урок сприяє формуванню християнського світогляду, допомагає дитині й підліткові усвідомити свою відповідальність як особистості, як громадянина.

Християнська етика викладається в школах Волині з 2004 року (у деяких – набагато раніше). Одного разу я завітав до луцької школи №16 за місцем проживання. Мене ознайомили зі станом викладання предметів «Етика» та «Християнська етика», які викладає вчитель суспільно-гуманітарного профілю Ірина Коритнєва. Її загальний педагогічний стаж – 22 роки. Я попросив Ірину Іванівну відповісти на декілька запитань. Як педагог, вчитель вона люб’язно погодилась.

– Ірино Іванівно, якої інформації вимагають учні від вчителя християнської етики?

– Більше всього інформації про біблійні істини – існування Бога, створення світу, людини. Відчувається, що деякі учні отримали книжку «Закон Божий». Вона їм допомагає у вирішенні актуальних проблем, які постають перед підлітками у школі.

– На Вашу думку, що дають уроки християнської етики?

– Це питання обширне. Зокрема, вони сприяють формуванню християнського світогляду, допомагають підлітку усвідомити свою відповідальність як громадянина своєї країни, ознайомлюють учнів з християнськими моральними цінностями. Зміцнюються стосунки учнів з батьками, вчителями, ровесниками, які вкрай необхідні для щоденного життя.

– Чим такі учні відрізняються від тих, які не вивчають християнську етику?

– За даними статистики, після запровадження цього предмета в школі різко знизився показник злочинності серед неповнолітніх. Батьки самі відчувають позитивний результат викладання християнської етики.

– Що б Ви хотіли від себе сказати через пресу як педагог, вчитель християнської етики?

– Як педагог надіюсь, що буде єдиний посібник для всієї України, а як вчитель – єдина навчальна програма.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 3 (16)

22 березня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо