Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Крик душі

«МОСЬКИ» Й «ШАВКИ», ВЧІМОСЬ!

Протоієрей Віталій СОБКО

Світлина «Reuters»Добре було б, якби священнослужителі УПЦ МП прочитали коментар щодо подій у Грузії керівника Синодального відділу РПЦ з взаємодії зі збройними силами і правоохоронними органами протоієрея Димитрія Смирнова, який він дав православному інформаційному агентству «Русская линия». Гадаю, корисно поміркувати над словами високопосадовця Патріархату, до якого вони належать. Portal-credo.ru – одне із небагатьох неупереджених російських інтернет-видань – слушно зауважує, і на це слід звернути особливу увагу, що відділ, який очолює цей священик, співпрацює не тільки з російською армією, але й зі збройними силами країн, що входять до «канонічної території» РПЦ...

Збройний конфлікт, окупацію і знищення багатьох мирних мешканців о. Димитрій називає «чистой правдой в её проявлении», а президентів країн, які відвідали в той час Тбілісі, іменує «шавками». «Я думаю, – заявив протоієрей, згадуючи персонажів байки Крилова, – что все моськи, которых полно, которые окружают нашу границу, и которых мудрый собаковод из-за океана науськивает, должны знать, что каждая из них получит по своим гнилым зубам. Что тоже очень полезно! Недаром все эти шавки съехались в Тбилиси...»

На жаль, подібними висловами питання не обмежується. Матеріали, які подає те ж таки джерело, просто шокують. Сайт із посиланням на свідчення очевидців повідомляє деякі деталі руйнування російськими військами резиденції митрополита Нікозького і Цхінвальського Грузинської Православної Церкви Ісайї (Чантуріа). Владика після евакуації повернувся в Південну Осетію молитися й ховати своїх загиблих вірян. Солдати ж «христолюбивого воїнства», над яким опікується Російська Церква, знущалися з митрополита. Тих, хто кинувся захистити його, – розстріляно на місці! Це при тому, що він – говорячи зрозумілою для прихильників МП мовою – архієрей канонічної Церкви, не «раскольник»...

Тепер хочеться запитати священнослужителів УПЦ МП, почути їхню реакцію, їхню позицію щодо всього цього. Адже, отці, ваш предстоятель – митрополит Володимир – є другим після Патріарха Алексія, бере безпосередню участь в управлінні, про що свідчать його підписи під журналами засідань Священного Синоду РПЦ (про це може пересвідчитись кожен, зайшовши на www.mospat.ru – офіційний сайт цієї Церкви). Ваші єпископи також керують цією Церквою, нещодавно їздили на Архієрейський Собор у Москву. Усі вони, отже, обходячи мовчанкою цей та інші подібні випадки (не кажу вже про позицію РПЦ щодо війни з Грузією), відповідальні і за російську войовничу владу, найвищі очільники якої іменують себе православними, і за діяльність синодального «Отдела по взаимодействию с Вооруженными Силами и правоохранительными учреждениями», який координує духовне окормлювання армії.

А з ким же ви, священики-українці? Не дай, Боже, завтра росіяни (а реальність цього всі усвідомлюють) зі зброєю підуть забирати Крим, – де ви будете? На чиїй стороні? Будете молитися за успіх російської зброї?

Не розумію, як можна жити з таким протиріччям: бути православним християнином, українцем, жити в Україні – і водночас бути фактично духовним оплотом Росії, її керівництва, її збройних сил.

Зверніть увагу: сайт згаданого мною «військового» відділу Синоду РПЦ має промовисте доменне ім’я – www.pobeda.ru...

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 08–09 (45–46)

29 вересня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо