Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

НЕ ВІДЧАЙ, А МОЛИТВА
Світова криза – серйозний іспит. Поставмося до нього по-православному

Віктор ГРЕБЕНЮК

Не відчай, а молитва: Світова криза – серйозний іспит. Поставмося до нього по-православному. Ілюстрація Олесі ЛіцевичНема сумніву: людство стоїть на порозі нових надзвичайних випробувань. Біда, немов велика жахлива епідемія, накриває планету. Це світова фінансово-економічна криза надзвичайної потужності. Перетворюються на прах столітні бізнесові імперії, гинуть тисячі підприємств, мільйони працівників стають безробітними, цілі країни, ще вчора стабільні й процвітаючі, будь-якого ранку можуть оголосити себе банкрутами... У серця багатьох це вселяє страх і розпач. Православній Церкві теж болить це вселенське лихоліття. Але ми, віруючі люди, знаємо глибинну причину кризи, а отже помічні ліки на неї.

11–12 жовтня у Стамбулі в осідку Вселенського Патріарха відбулася нарада предстоятелів Православних Церков. На ній було розглянуто чимало питань, зокрема й глобальна фінансово-економічна криза та ставлення до неї світового Православ’я. У прикінцевому Посланні чільники автокефальних і автономних Церков зазначили таке: «Православні християни розділяють з іншими релігійними і нерелігійними людьми планети відповідальність за сучасну кризу, тому що вони безрозсудно потурали зловживанням свободою або примирялися з ними і не протистояли їм гідно словом віри... Прірва між багатими і бідними драматично збільшується унаслідок економічної кризи, яка є результатом збоченої економічної діяльності, яка позбавлена людського виміру і не служить справжнім потребам людства, а лише гонитві фінансистів за наживою, що часто набуває маніакального характеру. Життєздатна лише така економіка, яка поєднує ефективність із справедливістю та суспільною солідарністю».

Причиною світової фінансово-економічної кризи є, отже, криза духовна, жадоба наживи і крайній егоїзм багатьох наших сучасників, нестримна погоня за матеріальними благами і забуття цінностей істинних, духовних. А лише їх, за Словом Божим, «злодії не підкопують і не крадуть» (Мф. 6:19) і лише вони зарахуються кожному з нас Усевишнім Суддею. «Шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його» (Мф. 6:33), а решта – матеріальні статки – додасться.

Звичайно ж, могутнім засобом у протистоянні всякому лихові у віруючих була і залишається ревна молитва. Тож єпископ Луцький і Волинський Михаїл закликає всіх православних християн нашого краю посилити благання до Господа Бога за припинення духовної та економічної кризи. Молитви вдома і в храмах, біля великих святинь Волині – чудотворних Почаївської, Холмської, Тростянецької ікон та інших реліквій – сьогодні потрібні як ніколи. Владика Михаїл також благословляє усім священнослужителям єпархії додавати на кожній відправі до мирної і потрійної єктеній таке прохання: «Щоб Господь відвернув Свій праведний гнів від України в час зневіри, духовної немочі та матеріальної скрути, щоб дарував усім нам – і керманичам держави, і народові – смиренну мудрість, єдність, братолюбство, стійкість у православній вірі, терпеливість, щоб ми провадили побожне, праведне життя, Господу помолимось». Прохання такого ж змісту варто промовляти й удома під час молитовного правила.

Віримо, що Всемилостивий Творець, у руках Якого – доля всього світу і кожного з нас, за нашими щирими благаннями і добрими вчинками змилується над нами. Амінь.

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 11–12 (48–49)

30 листопада 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо